Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Unicef: zaradi epidemije 168 milijonov otrok brez šolanja

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 04. 03. 2021 / 11:40
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.03.2021 / 12:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Unicef: zaradi epidemije 168 milijonov otrok brez šolanja

Unicef: zaradi epidemije 168 milijonov otrok brez šolanja

Novo poročilo opozarja na »katastrofalne razmere v izobraževanju po svetu«.

Unicefova epidemijska učilnica v New Yorku FOTO: Vatican Media

Izobraževanje se je v zadnjem letu dni zaradi epidemije koronavirusne bolezni prekinilo za več kot 168 milijonov otrok po vsem svetu, saj je večina držav v boju proti širjenju okužb z novim virusom med drugim zaprla tudi šole. Poleg tega je bilo okoli 214 milijonov otrok po svetu – ali 1 od 7 – primoranih opustiti več kot tri četrtine pouka v družbi vrstnikov in učiteljev, kažejo nova dognanja v zadnjem Unicefovem poročilu.

Poročilo z naslovom »Koronavirusna bolezen in zaprtje šol« navaja, da je 14 držav po svetu ostalo večinoma zaprtih v obdobju med marcem 2020 in februarjem 2021. Dve tretjini od teh držav sta v Latinski Ameriki in na Karibskem otočju, zaradi zaprtja pa je bilo prizadetih skoraj 98 milijonov šoloobveznih otrok. Izmed teh 14 držav so bile šole v Panami zaprte večino časa, sledijo ji El Salvador, Bangladeš in Bolivija.

Katastrofalna izobraževalna kriza

»Ob prvi obletnici začetka sprejemanja ukrepov v boju proti širjenju okužb z novim virusom se znova spominjamo katastrofalne izobraževalne krize, ki jo je po svetu povzročilo vsesplošno zaprtje držav,« je povedala izvršna direktorica Unicefa Henrietta Fore. »Z vsakim dnem, ki mine,«, je poudarila, »otroci, ki nimajo možnosti šolanja v živo, vse bolj nazadujejo, najvišjo ceno za to pa plačujejo najbolj zapostavljeni in že sicer potisnjeni na rob družbe.« Po besedah Forove si svet ne more privoščiti še enega leta omejenega ali celo prekinjenega izobraževanja brez šolanja v živo, posebej za te otroke, zato Unicef spodbuja vse vlade, naj bo njihova prednostna naloga (vnovično) odprtje šol.

Prikrajšani tudi za druge prednosti obiskovanja šol

Po navedbah Unicefa zaprtje šol večino otrok po svetu prikrajša za medvrstniško druženje, podporo, preventivno zdravstveno oskrbo in redne hranljive obroke. Dlje šole ostajajo zaprte, dlje so otroci odrezani od teh kritičnih dejavnikov otroštva. Unicef znova opozarja, da ima zaprtje šol lahko usodne posledice za izobraževanje in dobrobit otrok. Najranljivejši in tisti, ki nimajo možnosti izobraževanja na daljavo, so v vedno večji nevarnosti, da se nikoli več ne bodo vrnili v učilnice, morda bodo celo prisiljeni v otroške poroke ali otroško delo. Po zadnjih podatkih Unesca se več kot 888 milijonov otrok po vsem svetu še vedno sooča s prekinitvami izobraževanja zaradi popolnega in delnega zapiranja šol.

Unicefova epidemijska učilnica

Da bi pritegnili pozornost na žalostno stvarnost leta dni prekinjenega izobraževanja in vlade po vsem svetu opozorili na nujnost odprtja šol, so pri Unicefu ta teden predstavili simbolično »epidemijsko učilnico« na sedežu Organizacije združenih narodov v New Yorku. Gre za učilnico na prostem, v kateri je 168 praznih šolskih klopi, na vsakem stolčku pa visi prazen Unicefov nahrbtnik. Vsaka klop predstavlja milijon otrok, ki živijo v državah, kjer so bile šole večino časa v celoti zaprte.

Po besedah Forove je »epidemijska učilnica« sporočilo vladam, »da mora biti odpiranje šol naša prednostna naloga, po odprtju pa bi morale biti še boljše kot doslej«.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh