Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odziv škofovskh konferenc na zaostrene odnose med južnoameriškimi državami

Objava: 13. 03. 2008 / 13:07
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Odziv škofovskh konferenc na zaostrene odnose med južnoameriškimi državami

Na zaostrene odnose med južnoameriškimi državami Ekvadorejem, Kolumbijo in Venezuelo so se odzvale tudi škofovske konference vpletenih držav. O konfliktnih razmerah med državami so razpravljali tudi predsedniki 22 škofovskih konferenc Latinske Amerike in Karibov, ki so se ta teden zbrali na letnem srečanju v kolumbijski prestolnici Bogoti, kakor je sporočilo generalno tajništvo Celama.

Državam je mednarodno krizo, ki je skoraj pripeljala do vojne, uspelo rešiti po mirni poti. Kot je znano, je do napetih razmer med državami privedel vdor kolumbijske vojske na ekvadorsko ozemlje prejšnjo soboto, zaradi česar je venezuelski predsednik na mejo s Kolumbijo poslal več tisoč vojakov. Premik vojaških sil na mejo s Kolumbijo je ukazal tudi ekvadorski predsednik, države pa so med seboj prekinile vse diplomatske odnose.

Ekvadorska škofovska konferenca je pripravila sporočilo za javnost z naslovom Ekvador, dežela miru in solidarnosti, v katerem so škofje zavrnili kakršno koli nasilje med bratskimi narodi, je poročala tiskovna agencija Zenit. V sporočilu je izraženo obžalovanje nad nastalimi razmerami, škofje pa so obsodili nasilje, do katerega je prišlo na ekvadorski meji. Pozvali so k razrešitvi sporov, in sicer v duhu resnice in pravičnosti. Škofje so poudarili, da nasilje povzroča še več nasilja, in pozvali k iskrenim pogovorom in medsebojni pomiritvi. Škofovska konferenca je vse prebivalce Ekvadorja spodbudila k složnosti in solidarnosti, k obrambi narodovega dostojanstva znotraj in zunaj državnih meja, k mirnemu razpoloženju sredi sovražnih razmer in k oblikovanju pravične in pravne države.

S sporočilom za javnost se je na nastale razmere odzvala tudi Škofovska konferenca Venezuele in ga naslovila Reci da miru. Venezuelski škofje so poudarili, da vojna in nasilje ne doprineseta k dobremu in da mora biti glavni cilj vsake oblasti mir. Izrazili so tudi zaskrbljenost, da bodo napeti odnosi med državami prav tako poslabšali običajno miroljubno sobivanje sestrskih narodov ali celo izzvali oborožene spopade. Glede na zgodovino in globoke duhovne in kulturne vezi, ki povezujejo narode, so vsi ljudje poklicani k skupnemu trudu za bolj pravično in dostojanstveno prihodnost vseh, so zapisali venezuelski škofje in poudarili, da se z nasiljem, sovraštvom in vojno ne more zgraditi nič trajnega in pozitivnega. V sporočilu je osvetljena tudi osnovna in najpomembnejša dolžnost vseh državnih voditeljev, ki se kaže v iskanju miru. Škofje so venezuelsko oblast pozvali, da izpolni svoje ustavne dolžnosti in ohrani mir znotraj države in na državnih mejah, dodali pa so tudi, da mir temelji na vzajemnem spoštovanju narodove suverenosti, izpolnjevanju mednarodnih dogovorov in na ustreznih diplomatskih odnosih, ki temeljijo na dialogu in reševanju nastalih sporov. Izraženo je bilo upanje, da bodo države ponovno vzpostavile diplomatske odnose. Škofje so vse venezuelske vernike pozvali, naj se ob koncu tedna udeležijo svete maše in prosijo Dobrega pastirja, naj varuje narod pred vojno, da bi k zmagal mir.

V Kolumbiji pa je bila včeraj opoldne molitev za mir, k kateri je pozval kolumbijski nadškof kardinal Pedro Rubiano Saenz.

RV

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh