Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odziv urednice oddaje Reflektor glede oddaje o izkušnji umetne oploditve

Za vas piše:
Mojca Purger
Objava: 13. 11. 2023 / 12:14
Oznake: Krščanstvo
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.11.2023 / 13:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Odziv urednice oddaje Reflektor glede oddaje o izkušnji umetne oploditve

Odziv urednice oddaje Reflektor glede oddaje o izkušnji umetne oploditve

Objavljamo odziv urednice oddaje Reflektor Mojce Purger na pomisleke, ki jih je sprožila najnovejša oddaja z naslovom Mamica s pomočjo IVF postopka.

V uredniškem odboru oddaje Reflektor smo že dlje časa razmišljali, da bi radi spregovorili o neplodnosti. Vsak šesti par v Sloveniji naj bi namreč imel izkušnjo neplodnosti, o čemer se preredko govori. 

Posneli smo dve oddaji, eno z mamico, ki se je odločila za umetno oploditev in ima sedaj dva otroka, in drugo z mamico, ki se za to ni odločila, temveč svojo rodovitnost živi drugače. Sledi pa še tretja oddaja, v kateri se bomo z moralnim teologom pogovorili o učenju Cerkve v zvezi z neplodnostjo.

Prva oddaja je bila deležna nemalo kritik in zavedam se, da je oddaja kljub drugačnemu namenu izpadla kot promocija postopka umetne oploditve. Čeprav namen te objave nikakor ni bil promoviranje umetne oploditve, polno prevzemam odgovornost za to. Za morebitni nastali nesporazum se vsem prizadetim opravičujem.

Številni opozarjajo, da stališče Cerkve v oddaji Mamica s pomočjo IVF postopka ni dovolj slišano in da gre za promocijo postopkov umetne oploditve ter new age duhovnosti. Razumem pomislek in se z njim strinjam. A nahajamo se šele na prvi postaji obravnave kompleksnega vprašanja. Zato vas prosim za potrpežljivost, da predvajamo vse tri oddaje, ki bodo sestavljale celoto. V uredništvu oddaje Reflektor želimo jasno povedati, da ni bil naš namen promovirati umetne oploditve in da jasno podpiramo učenje Cerkve.

Glede na odziv na medijsko izpostavljenost prve oddaje sklepamo, da je oddaja opozorila na pomembno vprašanje, o katerem se je v Cerkvi doslej premalo govorilo.

Kljub temu, da umetna oploditev za cerkveni nauk ni sprejemljiva, je dejstvo, da se tudi številni katoliški pari ob soočenju z neplodnostjo podajo na pot umetne oploditve. In to je problem, ki smo ga želeli preučiti z vso iskrenostjo in odprtostjo. Papež Frančišek vernike pogosto spodbuja, naj prisluhnemo ljudem, ki so na obrobju, naj bo Cerkev prostor, kjer so vsi dobrodošli in naj bo kot poljska bolnišnica. V tem duhu smo želeli prisluhniti ženskama z obema izkušnjama: kaj vse doživljajo, zaključiti pa s pogledom moralnega teologa.

Kupi v trgovini

Čudovito ustvarjeni
Priročniki in vodniki
26,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh