Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odziv Vatikana na zahtevo Združenih narodov

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 12. 07. 2013 / 10:46
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Odziv Vatikana na zahtevo Združenih narodov

Odziv Vatikana na zahtevo Združenih narodov

Zastopstvo Svetega sedeža v Ženevi bo odgovorilo na vprašanja o spolnih zlorabah, zahtevajo pa strogo varovanje osebnih podatkov.

Diplomatsko predstavništvo Svetega sedeža pri Organizaciji Združenih narodov v Ženevi, kjer ima sedež tudi Urad ZN za človekove pravice, se je včeraj odzval na zahtevo Združenih narodov, naj organizaciji preda podatke o spolnih zlorabah med duhovniki in posvečenimi osebami. »Zagotovo se bomo na to poizvedbo odzvali«, je za spletni portal 'The Vatican Insider' pojasnil msgr. Massimo De Gregori.

Vatikan sodi med prve države, ki so ratificirale konvencijo Združenih narodov o otrokovih pravicah. S podpisom se je Sveti sedež strinjal, kot vse ostale države podpisnice, da bo s pomočjo Združenih narodov redno preverjal svoje ukrepe na področju zaščite otrok.

Ob tem je De Gregori za ameriški časnik 'The Washington Post' pojasnil, da gre pri najnovejši zahtevi Združenih narodov zgolj za 'rutinski postopek', obenem pa izrazil kritiko obstoječim nejasnostim glede varovanja osebnih podatkov v povezavi z odgovorom na omenjeno poizvedbo. V vsakem primeru je potrebno preprečiti zlorabo podatkov, ki bodo dani na razpolago.

Dokument Združenih narodov pri svoji zahtevi navaja dva konkretna primera: irske katoliške sirotišnice 'Magdalene's Laundries' in redovno skupnost Kristusovi legionarji.

V letošnjem aprilu je papež Frančišek izrecno naročil vatikanski Kongregaciji za nauk vere, naj 'z odločnostjo' obravnava primere spolnih zlorab in naj 'nadaljuje s smernicami, ki jih je začrtal Benedikt XVI.'.

Vir: Kathpress

Foto: arhiv Družine / T. S.


Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh