Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Ohranimo krščansko podobo cerkvenih bolnišnic!«

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 16. 11. 2012 / 09:56
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Ohranimo krščansko podobo cerkvenih bolnišnic!«

Pričela se je 27. mednarodna konferenca Papeškega sveta za pastoralo zdravja na temo ‘Bolnišnica, kraj evangelizacije: človeško in duhovno poslanstvo’.

Vatikan zavrača vse bolj prisotno vodstveno in podjetniško kulturo v zdravstvu. Ravno na industrializiranem zahodu se zdravstvene ustanove vedno pogosteje spreminjajo v podjetja, katerih upravljanje deluje po vodstvenih merilih, je včeraj v Vatikanu pojasnil predsednik Papeškega sveta za pastoralo zdravja, nadškof Zygmunt Zimowski. Pri tem pa mora biti Cerkev v svojem delovanju dosledno usmerjena v bolnega človeka in njegove potrebe ter v spoštovanje človekovega dostojanstva.

Nadškof Zimowski je ob začetku mednarodne konference zdravstvenih izvedencev poudaril, kako je v luči številnih sprememb v sistemu zdravstvenega varstva pomembno, da ohranjamo krščansko in katoliško podobo cerkvenih zdravstvenih ustanov. Včeraj se je v Vatikanu pričelo zasedanje več kot šeststo izvedencev iz petinšestdesetih držav o izvrševanju krščanskega poslanstva v zdravstvu v primežu vse večjih gospodarskih pritiskov.

27. mednarodno konferenco omenjenega papeškega sveta tokrat prirejajo na temo ‘Bolnišnica, kraj evangelizacije: človeško in duhovno poslanstvo’. Ob zaključku zasedanja je jutri predvideno tudi srečanje udeležencev s papežem Benediktom XVI.

Kardinal Jean-Baptiste Pham Minh Man iz Vietnama je udeležence zasedanja v pozdravnem nagovoru prosil, naj pomislijo tudi na tiste države, v katerih morajo zdravniki in ostali zdravstveni delavci premagovati nepredstavljive ovire, če želijo pomagati ljudem v stiski. V njegovi domovini, denimo, socialistična vlada ne dopušča cerkvenih zdravstvenih ustanov. Po letu 1965 je bilo štiristo zdravstvenih in vzgojnih ustanov katoliške Cerkve v Vietnamu podržavljenih. Vse do danes Cerkev še ni dobila dovoljenja za ustanovitev novih bolnišnic. Na pobudo in pod okriljem redovnih skupnosti pa so neuradno odprli že okoli tristo otroških vrtcev, domov in centrov za zdravstveno pomoč.

Italijanski minister za zdravje Renato Balduzzi je pojasnil, da vlada predsednika Maria Montija ne želi dajati prevelikih obljub, ki jih v času prazne blagajne ne bo zmogla izpolniti. Pomembno je ohranjati človečnost v medicinskih ustanovah. Kot minister se želi Balduzzi osredotočati predvsem na potrebe najšibkejših.

Med predavatelji na zasedanju sta med drugim tudi kardinala Wilfrid Fox Napier iz Južnoafriške republike in Willem Jacobus Eijk iz Utrechta. Po ocenah Papeškega sveta za pastoralo zdravja je po svetu okoli 120.000 katoliških zdravstvenih ustanov.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh