Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ohranjanje žive misli na Slovence v zamejstvu in izseljenstvu

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 30. 09. 2021 / 10:36
Oznake: Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.09.2021 / 10:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ohranjanje žive misli na Slovence v zamejstvu in izseljenstvu
Ministrica z nagrajenci in člani komisije. FOTO: USZS

Ohranjanje žive misli na Slovence v zamejstvu in izseljenstvu

V okviru XIX. nagradnega natečaja Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu za diplomska, magistrska in doktorska dela na temo Slovencev v zamejstvu in po svetu so v državnem svetu podelili priznanja.

Slovesnosti so se udeležili nagrajenci, njihovi mentorji in ožji sorodniki, člani strokovne komisije nagradnega natečaja, predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca, ki je navzoče tudi pozdravil, predsednik komisije DZ za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu Dušan Šiško ter predstavniki nekaterih znanstvenih, strokovnih, kulturnih, vladnih in nevladnih organizacij, ki se ukvarjajo s tematiko Slovencev v zamejstvu in po svetu.

Ena komisija, dve podskupini

Strokovna komisija se je tudi letos delila na dve podskupini, podskupino za zaključne naloge s področja zamejstva in podskupino za zaključne naloge s področja izseljenstva.

Nagrajenci so …

Na področju Slovencev v zamejstvu je komisija predlagala podelitev nagrad naslednjim posameznikom: Mmag. dr. Ferdinand Kühnel (1. nagrada), Martina Zakocs (2. nagrada) in Nina Štular (3. nagrada), predlagala pa je tudi podelitev štirih posebnih priznanj, in sicer Tadeju Pahorju, Evi Kristini Hartmann, Barbari Zakocs in Tamari Peteani. S področja Slovencev po svetu pa je komisija predlagala podelitev nagrad naslednjim nagrajencem: Urhu Ferležu (1. nagrada), Martini Zakocs (2. nagrada) in Tjaši Leskovšek (3. nagrada).

Živa misel na Slovence v zamejstvu

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je nagovoru med drugim dejala, da želijo z nagradnim natečajem ohraniti živo misel, še posebej pri mlajših generacijah, na naše Slovence v zamejstvu.

S tem smo želeli spodbuditi njihov premislek o stvarnostih, s katerimi se na tak ali drugačen način srečujejo naši rojaki živeči zunaj matične domovine. (dr. Helena Jaklitsch, ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu)

Dodala je še: »S tem smo želeli poglobiti zavedanje mladih o tem, da se rod Slovencev ne konča na državni meji, temveč sega daleč onkraj nje, pa tudi opozoriti, da je ohranjanje narodne identitete zunaj domovine izziv, na katerega vsaka generacija odgovarja na svojevrsten način, vendar v povezanosti z matično domovino.«

Ohranjanje slovenske istovetnosti

Namen natečaja je spodbujanje raziskovalne dejavnosti dodiplomskih in podiplomskih študentov na področju zamejske in izseljenske tematike in s tem krepitev zavesti o njeni pomembnosti za ohranjanje slovenske istovetnosti v matični domovini in zunaj njenih meja.



Nalaganje
Nazaj na vrh