Zapri
Iskanje

Okornova filmska upodobitev Zdravljice [VIDEO]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 30. 06. 2021 / 10:23
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.06.2021 / 10:43
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Okornova filmska upodobitev Zdravljice [VIDEO]

Okornova filmska upodobitev Zdravljice [VIDEO]
Filmska upodobitev Zdravljice je ob krstni predstavitvi požela številne simpatije. FOTO: zajem zaslona
Na državni proslavi ob dnevu državnosti, 30. obletnici slovenske samostojnosti in obeleženju prevzema predsedovanja Slovenije Svetu EU je veliko simpatij požela tudi krstna predstavitev filmske upodobitve Zdravljice, pod katero se je podpisal mednarodno uveljavljeni režiser Mitja Okorn.

Glasbeno izvedbo Zdravljice je priredil poljski skladatelj Lukasz Targosz, širše priznan predvsem kot avtor filmske glasbe, s katerim je Okorn že nekajkrat sodeloval. V sedemminutnem videu Zdravljico izvaja slovenski a-cappella zbor Perpetuum Jazzile.

Mitja Okorn je v promocijskem filmu slovenskega predsedovanja Svetu EU z izbranimi arhivskimi posnetki predstavil temeljno idejo evropskega povezovanja – življenje v miru ali, z besedami Franceta Prešerna, »ne vrag, le sosed bo mejak«. Hkrati je predstavil ključne evropske vrednote, ki jim je zavezana tudi samostojna Slovenija.


Tako je, kot so sporočili iz Ukoma, glavna prioriteta slovenskega predsedovanja skupaj z vsemi državami članicami okrepiti odpornost evropske povezave na krize in prihodnje izzive – tisti, s katerimi se je EU soočala v preteklosti, so izpostavljeni tudi v promocijskem filmu.

Zato je sporočilo promocijskega filma tudi, da smo dosegli veliko, da pa ni nič samoumevnega.

»Od povojne obnove, začetkov povezovanja najprej zahodne celine in nato vzhodne Evrope do finančne krize, množičnih migracij, Brexita in pandemije. Vztrajanje pri sodelovanju, kljub zahtevnim obdobjem, potrjuje veličastnost in širino evropske ideje, ki pomembno vpliva na vsakdanje življenje prebivalcev EU in širše,« so zapisali v Ukomu.

In dodali: »Zato je sporočilo promocijskega filma tudi, da smo dosegli veliko, da pa ni nič samoumevnega. Tudi v prihodnje si moramo aktivno prizadevati za ohranjanje temeljnih vrednot in vztrajati pri mirnem reševanju prihodnjih izzivov.«

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh