Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Okornova filmska upodobitev Zdravljice [VIDEO]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 30. 06. 2021 / 10:23
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.06.2021 / 10:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Okornova filmska upodobitev Zdravljice [VIDEO]
Filmska upodobitev Zdravljice je ob krstni predstavitvi požela številne simpatije. FOTO: zajem zaslona

Okornova filmska upodobitev Zdravljice [VIDEO]

Na državni proslavi ob dnevu državnosti, 30. obletnici slovenske samostojnosti in obeleženju prevzema predsedovanja Slovenije Svetu EU je veliko simpatij požela tudi krstna predstavitev filmske upodobitve Zdravljice, pod katero se je podpisal mednarodno uveljavljeni režiser Mitja Okorn.

Glasbeno izvedbo Zdravljice je priredil poljski skladatelj Lukasz Targosz, širše priznan predvsem kot avtor filmske glasbe, s katerim je Okorn že nekajkrat sodeloval. V sedemminutnem videu Zdravljico izvaja slovenski a-cappella zbor Perpetuum Jazzile.

Mitja Okorn je v promocijskem filmu slovenskega predsedovanja Svetu EU z izbranimi arhivskimi posnetki predstavil temeljno idejo evropskega povezovanja – življenje v miru ali, z besedami Franceta Prešerna, »ne vrag, le sosed bo mejak«. Hkrati je predstavil ključne evropske vrednote, ki jim je zavezana tudi samostojna Slovenija.


Tako je, kot so sporočili iz Ukoma, glavna prioriteta slovenskega predsedovanja skupaj z vsemi državami članicami okrepiti odpornost evropske povezave na krize in prihodnje izzive – tisti, s katerimi se je EU soočala v preteklosti, so izpostavljeni tudi v promocijskem filmu.

Zato je sporočilo promocijskega filma tudi, da smo dosegli veliko, da pa ni nič samoumevnega.

»Od povojne obnove, začetkov povezovanja najprej zahodne celine in nato vzhodne Evrope do finančne krize, množičnih migracij, Brexita in pandemije. Vztrajanje pri sodelovanju, kljub zahtevnim obdobjem, potrjuje veličastnost in širino evropske ideje, ki pomembno vpliva na vsakdanje življenje prebivalcev EU in širše,« so zapisali v Ukomu.

In dodali: »Zato je sporočilo promocijskega filma tudi, da smo dosegli veliko, da pa ni nič samoumevnega. Tudi v prihodnje si moramo aktivno prizadevati za ohranjanje temeljnih vrednot in vztrajati pri mirnem reševanju prihodnjih izzivov.«

Nalaganje
Nazaj na vrh