Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Okrogla miza o demonih v demokraciji: »V Evropi vlada mehki totalitarizem«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 26. 04. 2023 / 13:14
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.04.2023 / 14:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Okrogla miza o demonih v demokraciji: »V Evropi vlada mehki totalitarizem«
Udeleženci današnje okrogle mize (L-D): Lojze Peterle, Ryszard Legutko, Rod Dreher in John O'Sullivan. FOTO: Tatjana Splichal

Okrogla miza o demonih v demokraciji: »V Evropi vlada mehki totalitarizem«

Založba Družina je danes priredila okroglo mizo ob izidu knjige »Demon v demokraciji – Totalitarne skušnjave v svobodnih družbah« poljskega filozofa, politika in univerzitetnega profesorja Ryszarda Legutka, na kateri so poleg avtorja sodelovali še britanski politični komentator in časnikar John O'Sullivan, ameriški konservativni publicist in kolumnist Rod Dreher in moderator dogodka, prvi predsednik vlade RS in evropski poslanec Lojze Peterle.

Gostje okrogle mize so v pogovoru premišljevali o vprašanju »Kdo so demoni demokracije in kako se z njimi soočiti«. Avtor omenjene knjige, Ryszard Legutko, je o vsebini svojega dela spregovoril že na sinočnjem predavanju v Štihovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani.

Ugledne goste je na začetku pozdravil Lojze Peterle, ki je z Ryszardom Legutkom pet let sodeloval v Evropskem parlamentu. V nadaljevanju predstavljamo kratek izbor misli posameznih govornikov, obširnejše poročilo o današnji okrogli mizi pa bo objavljeno v tiskani izdaji tednika Družina.

Ryszard Legutko s svojo knjigo v slovenskem prevodu. FOTO: Tatjana Splichal

Napad na svobodo je danes na nek način postal izrazna oblika svobode.

Ryszard Legutko je dejal, kako imamo danes ljudje zgrešeno predstavo o družbi, v kateri živimo. Uporabljamo namreč jezik laži: stvari poimenujemo z izrazi, ki pomenijo ravno nasprotno od tistega, o čemer dejansko govorimo - pri tem je omenil pojme, kot sta recimo strpnost in raznolikost. Grožnje svobodi in omejevanje svobode niso več to, kar so nekoč bili: napad na svobodo je danes na nek način postal izrazna oblika svobode. Če želimo doseči kakršne koli spremembe v družbi, bi morali začeti z jezikom in stvari pravilno poimenovati.

Rod Dreher in Lojze Peterle. FOTO: Tatjana Splichal

Ljudje se danes hitro odpovedo svojim prepričanjem, ker preprosto niso pripravljeni za kar koli trpeti.

Po mnenju Roda Dreherja totalitarizem ni stvar preteklosti, ampak je v svetu še vedno navzoč. Težava je, da ljudje v zahodnih družbah tega pojava ne prepoznajo: zanje totalitarizem predstavljajo gulagi, tajna policija in vrste za kruh, v resnici pa gre za totalitarizem tudi v primeru, ko recimo starši nimajo besede pri odločitvi mladoletnega otroka, ki želi spremeniti spol. Kot pravi Dreher, v nekdanjih komunističnih državah to dosti bolje razumejo, v Združenih državah Amerike pa takšno ravnanje predstavljajo kot obliko svobode. Ljudje se danes hitro odpovedo svojim prepričanjem, ker preprosto niso pripravljeni za kar koli trpeti. Dober kristjan bi moral biti po njegovih besedah pripravljen na trpljenje.

John O'Sullivan. FOTO: Tatjana Splichal

Resnica se ljudem še vedno zdi zelo pomembna, »in ravno zato si tako prizadevajo, da bi jo prikrili«.

John O'Sullivan je spomnil na svoje besede izpred nekaj let, ko je opozoril, da se socializem ponavlja: prvič je prišel v obliki genocida, naslednjič pa kot terapija za povzročeno škodo. Sam si ni nikoli predstavljal, da bi Evropska unija lahko postala »mehka« oblika totalitarizma, vendar se je zgodilo prav to: nemogoče se je izogniti prevladujočim političnim stališčem in prepričanjem glede pomembnih vprašanj, kot so recimo obramba, splav in evtanazija. O'Sullivan je prepričan, da se resnica ljudem še vedno zdi zelo pomembna, »in ravno zato si tako prizadevajo, da bi jo prikrili«.

Ryszard Legutko med podpisovanjem knjige. FOTO: Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Novo
Demon v demokraciji
Družbena vprašanja
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh