Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Okrogla miza slovenskih pritrkovalcev

Za vas piše:
Janez Meglen
Objava: 13. 04. 2022 / 17:09
Oznake: Cerkev, Mladi
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.04.2022 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Okrogla miza slovenskih pritrkovalcev
FOTO: Arhiv avtorja

Okrogla miza slovenskih pritrkovalcev

Na tiho nedeljo, 3. aprila 2022, je v prostorih Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano potekala pritrkovalska okrogla miza, ki je bila izvedena po dveh letih premora, in sicer prvič v organizaciji novoustanovljenega zavoda Slovenski pritrkovalci.

Srečanje smo v popoldanskem času pričeli v zavodski cerkvi s postno pobožnostjo litanij Kristusove krvi in nato prisluhnili nagovoru voditelja Janeza Meglena. Okrogla miza se je nadaljevala s predavanjem o uglaševanju zvonov, ki ga je vodil strokovnjak z zvonarskega področja, kolavdator Dominik Malovrh

Zbranim je ob bogatem slikovnem in zvočnem gradivu predstavil zgodovino, tehniko in načela uglaševanja zvonov, predavanje pa je popestril tudi s prikazom tonske analize dveh bronastih zvonov. Skozi predstavitev se je izkazalo, da je na prvi pogled preprosto glasbilo sestavljeno iz številnih stranskih tonov, ki v sozvočju doprinesejo k celostnemu zvenu zvona. 

V nadaljevanju srečanja je voditelj Janez Meglen predstavil delo in delovanje zavoda Slovenski pritrkovalci, ki ga je leta 2020 ustanovila Slovenska škofovska konferenca, vendar je bilo njegovo aktivno delovanje zaradi epidemije nekoliko okrnjeno. 

Ob tem pa ne velja pozabiti, da je bilo združenje s strani Vlade Republike Slovenije povabljeno k sodelovanju pri obogatenju slovesnosti postavitve slovenske smreke v Vatikanu v adventu leta 2020, ko je skupina pritrkovalcev bronasti glas mogočnih brezjanskih zvonov ponesla širom po svetu. 

Nato so bili predstavljeni tudi predlogi lokacij letošnjih pritrkovalskih srečanj, ki jih bo združenje izvedlo po dveh letih premora. Srečanja se je udeležilo okoli 40 pritrkovalcev iz različnih koncev Slovenije, med njimi veliko mladih, in tudi imenitnejši gostje slovenskega zvonarstva, škofijski kolavdator dr. Matjaž Ambrožič in strokovnjak obnavljanja zvonil Janez Moškrič

Hvaležni za številčen obisk in dober potek okrogle mize smo srečanje sklenili z mislijo, da bo mladi rod, tudi s pomočjo zavoda Slovenskih pritrkovalcev, stoletja staro slovensko tradicijo pritrkovanja ohranjal, jo negoval in širil v Božjo čast in slavo.

Pritrkovalska srečanja: 

Vsa srečanja se začnejo ob 15. uri  s pobožnostjo v cerkvi. Skupine se prijavijo najkasneje do petka pred posameznim srečanjem na e-naslov pritrkovalec@rkc.si ali tel. številko 051 826 055 ali 031 795 778.

Za nadškofijo Ljubljana (severni del) 24. 4. 2022 v Novi Štifti. 

Za škofijo Koper bo srečanje 1. 5. 2022 v Stomažu. 

Za nadškofijo Ljubljana (južni del) bo srečanje 8. 5. 2022 v Voklem, župnija Šenčur. 

Za škofijo Novo mesto bo srečanje 15. 5. 2022 – Tri fare v župniji Metlika. 

Za metropolijo Maribor bo srečanje 22. 5.2022 v Novi Cerkvi (predvidoma, lokacija še ni dokončno potrjena). 


Nalaganje
Nazaj na vrh