Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Okusni in enostavni recepti za krofe

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 11. 02. 2021 / 09:21
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.02.2024 / 15:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Okusni in enostavni recepti za krofe

Okusni in enostavni recepti za krofe

Prvo pravilo pri pripravi krofov je, da se nam ne sme muditi.

FOTO: Tatjana Splichal. 

Spet je tu pustni čas in slastna sezona krofov. Iz arhiva smo izbrskali nekaj receptov za okusne krofe. Jih boste letos pekli tudi vi?

Prvo pravilo pri pripravi krofov je, da se nam ne sme muditi. Vzemimo si čas, dobro ogrejmo prostor, predvsem pa vedimo, da so domači krofi tudi brez »venčka« odlični. Z izbranim nadevom in posipom ali prelivom pa so še polnejši in bolj mikavni.

Za vse, ki se še branite vzhajanega testa, smo pripravili krofe s pecilnim praškom, za tiste, ki ste prepričani, da vam ne bo uspelo narediti »venčka«, pa krofe, kot jih poznajo čez lužo.

Ameriški kvašeni krofi s krompirjem (brez jajc) 

Kvasec:
2 dl mlačnega mleka (ali rastlinskega mleka)
20 g kvasa
1 žlička sladkorja
300 g moke (2 skodelici po Ľ l)
1 srednje velik še topel neolupljen kuhan krompir
pol žličke soli ali manj
2 do 3 žlice sladkorja
2 žlici olja
2 žlici ruma ali žganja
7 dl olja za cvrenje


FOTO: Pexels. 

Kvas nadrobimo v mlačno mleko, dodamo žličko sladkorja in premešamo. Pustimo stati 5 minut oziroma toliko, da se kvasec zgosti in prične nabrekati.

Moko natresemo na delovno površino ali v posodo mešalnika. Krompir z vilicami zdrobimo ali ga stisnemo skozi stiskalnico za krompir. Počakamo, da se malce ohladi. Solimo, dodamo sladkor in olje ali maslo ter rum.

Dodamo kvasec in vgnetemo srednje trdo gladko testo, ki ga damo nato v skledo, ga pokrijemo, da se površina ne izsušuje, in postavimo na toplo, da vzhaja.

Ko testo vzhaja pol ure oziroma se njegova količina podvoji, ga zvrnemo na ogreto pomokano desko in enakomerno narahlo razvaljamo za prst debelo. A pazimo, da ne zvaljamo pretanko. Testo je zelo voljno, zato nas hitro zanese. Pravzaprav valjarja niti ne bi potrebovali, če se ne bi bali udornin v krofih.

Razvaljano testo lahko pokrito pustimo 10 minut in šele nato izrežemo krofe. Vzhajajo naj 10 minut na eni strani, nato jih obrnemo, da vzhajajo še 10 minut na drugi strani.

Olje segrejemo toliko, da se okoli ročaja lesene kuhalnice, ki jo pomočimo v ogreto olje, spustijo mehurčki. Če imamo v dvolitrski ponvi za dva prsta olja, je na kuhališču s steklokeramično ploščo to na stopnji 3 do 4 (od skupno 9).

Krofe cvremo počasi. Ko jih z glavo navzdol spustimo v ogreto olje, posodo pokrijemo, cvremo približno 3 minute ali več, toliko da se zlato rjavo obarvajo, nato jih obrnemo in do rjavega ocvremo še na drugi strani. Dobro je, če se malce odcedijo na papirnati brisački.

Če krofe nameravamo politi z belo ali temno čokolado, jih pomočimo v staljeni čokoladni obliv, po želji posujemo z nasekljanim suhim sadjem (brusnice, kandiran ananas, ingver) ali čokoladnimi ali pisanimi mrvicami (malo pregrehe tu in tam ne škodi) ali kokosovimi kosmiči.

Če smo ocvrli krofe – venčke, s kremo ali staljeno čokolado zapolnimo sredino, če luknja ni prevelika, seveda. Če so krofi običajne oblike, jih lahko nadevamo z domačo marelično marmelado, lahko pa skuhamo puding, nekaj mleka nadomestimo s smetano, da bo še bolj slasten, ga med mešanjem ohladimo, da se ne strdi in z brizgalko napolnimo krofe.

Če želimo čokoladni nadev, vmešamo še malo kakava. Pika na i pri krofih brez preliva je seveda posip iz sladkorjem v prahu.

Krofi so res odlični, vredno je poskusiti! Posebej slastni so s čokoladnim prelivom. Če je kdo od domačih alergičen na mleko, le tega nadomestimo z rastlinskim mlekom in dobili bomo veganske krofe.

Količina: za 8 krofov
Čas priprave: 2 uri

Navadni krofi 

Kvasec:
1,5 dl mlačnega mleka
20 g kvasa
1 žlička sladkorja
300 g moke
2 manjša ali en večji rumenjak
3 žlice kisle smetane
pol žličke soli ali manj
2 do 3 žlice sladkorja
30 g masla
naribana lupinica ˝ limone
2 žlici ruma ali žganja
7 dl olja za cvrenje


FOTO: Tatjana Splichal. 

Kvas nadrobimo v mlačno mleko, dodamo žličko sladkorja in premešamo. Pustimo stati 5 minut oziroma toliko, da se masa zgosti in prične nabrekati.

Če uporabimo kvas v prahu, ga stresemo naravnost v moko. Moko natresemo na delovno površino ali v posodo mešalnika. Solimo, dodamo sladkor, rumenjaka, maslo, kislo smetano, kvasec in rum. Vgnetemo srednje trdo gladko testo, ga predenemo v skledo, pokrijemo, da se površina ne izsuši, in damo na toplo, da vzhaja. Naprej delamo enako kot v zgornjem receptu.

Količina: za 8 krofov
Čas priprave: 2 uri


Preberite še: 
- Krofi po receptu s. Bernarde Gostečnik
- »Priročnik« za pripravo krofov
- Krofi iz pečice
- Krofi iz pečice z oblivi
- Krofi z drožmi

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh