Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Olimpijski križ bo med igrami spodbujal vero

Objava: 26. 07. 2012 / 09:09
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Olimpijski križ bo med igrami spodbujal vero

Križ bo postavljen v taboru Joshua v vzhodnem Londonu, kjer med 1. in 13. avgustom prirejajo mednarodno katoliško olimpijsko srečanje.

Katoličani v Veliki Britaniji so izdelali olimpijski križ, s katerim naj bi se v času olimpijskih iger približali športnikom in obiskovalcem. Po besedah Jamesa Parkerja, katoliškega izvršnega koordinatorja za letošnje olimpijske igre, so želeli ustvariti spominek, ki bi simboliziral vse, kar olimpijske igre dejansko predstavljajo, nekaj, kar bi lahko naprej predajali naslednjim olimpijskim gostiteljem.

»Kot kristjanom nam naša življenja brez križa ne pomenijo kaj dosti, zato je bil to najprimernejši predmet, ki smo ga kot spomin na letošnji dogodek dali izdelati zase in kot naš dar prihodnjim rodovom«, je pojasnil Parker v pogovoru za ameriško katoliško agencijo CNA.

Po navedbah Škofovske konference Anglije in Walesa bo križ postavljen v taboru Joshua v vzhodnem Londonu, kjer med 1. in 13. avgustom prirejajo mednarodno katoliško olimpijsko srečanje. Na taboru bodo nudili gostoljubje, izvajali različne projekte in spodbujali prisotnost katoliške vere, v kateri naj bi spodbujali duhovno rast in evangelizacijo. Prireditelji tabor opisujejo kot ‘olimpijski svetovni dan mladih’.

Duhovnik Simon Penhalagan, predsednik Sionske skupnosti, je križ blagoslovil v prisotnosti mladih prostovoljcev tabora Joshua z vsega sveta.

Izdelava olimpijskega križa je bila posebej naročena ob letošnjih športnih igrah v Londonu. Križ je oblikoval in izdelal umetnik Jon Cornwall iz Essexa. Kot je pojasnil, je za svojo umetnino uporabil dvanajst različnih vrst lesa z vsega sveta, ki predstavljajo dvanajst apostolov. Trinadstropni leseni podstavek za križ predstavlja temeljne krščanske vrednote, vero, upanje in ljubezen. Po Penhalaganovih besedah je olimpijski križ med mladimi prostovoljci, ki se pripravljajo na delo v taboru Joshua, vedno bolj priljubljen.

“Prepričan sem, da bodo ljudje, ki bodo v London pripotovali z vsega sveta, prihodnji teden z veseljem počastili ta križ in se tako še bolj zaljubili v Jezusa”, je dejal angleški duhovnik.

Po besedah Jamesa Parkerja bi lahko omenjeni tabor postal vzorec, kako združiti šport in duhovnost na prihodnjih svetovnih športnih dogodkih. “Ta pobuda je silovit odziv na povabilo papeža Benedikta XVI., naj za sodobno srce in um poiščemo nove poti k Jezusu.” Olimpijski križ bo v taboru Joshua vernikom na voljo ves čas olimpijskih iger. Po zaključku tekmovanj bi ga lahko predali Rusom, ki leta 2014 prirejajo zimsko olimpijado in paraolimpijado, ali pa Brazilcem, ki prihodnje leto prirejajo svetovni dan mladih, leta 2014 svetovno nogometno prvenstvo ter leta 2016 letno olimpiado in paraolimpiado.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh