Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Omejitve gibanja v Ljubljani, na Bledu in okrog Brda

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 05. 10. 2021 / 00:20
Oznake: Politika
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.10.2021 / 22:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Omejitve gibanja v Ljubljani, na Bledu in okrog Brda
Zaradi potovanja varovanih kolon s policijskim spremstvom so danes in jutri možni krajši zastoji in zapore. FOTO: Policija

Omejitve gibanja v Ljubljani, na Bledu in okrog Brda

Vlada je na sinočnji 278. dopisni seji sprejela sklep o omejitvah oziroma prepovedi gibanja na določenih območjih zaradi velike verjetnosti hujših kršitev javnega reda, ki začne veljati danes, v torek, 5. oktobra 2021.

Vlada je policiji naložila, naj zaradi velike verjetnosti hujših kršitev javnega reda v Ljubljani, na Bledu in v Predosljah pri Kranju v obdobju od torka, 5. oktobra, do vključno srede, 6. oktobra 2021, z odredbo omeji ali prepove gibanje na območjih, krajih ali javnih mestih, kjer je to nujno za preprečitev hujših kršitev javnega reda.

Zakon o nalogah in pooblastilih policije

Vlada lahko na podlagi 9. člena Zakona o nalogah in pooblastilih policije na predlog ministra za notranje zadeve ob veliki verjetnosti hujših kršitev javnega reda naloži policiji, naj z odredbo omeji ali prepove gibanje na določenih območjih, krajih ali javnih mestih oziroma prepove nastanitev v določenem kraju ali zapustitev določenega kraja. Ukrep sme veljati do 7 dni in se konča takoj, ko prenehajo razlogi, zaradi katerih je bil odrejen.

Prednostno odločanje sodišča

Odredba je sicer dokončna, je pa zoper njo dopustno vložiti tožbo na upravno sodišče, ki o njej odloča prednostno. Tudi vrhovno sodišče o morebitni pritožbi zoper sodbo upravnega sodišča odloča prednostno, je še zapisano v 9. členu Zakona o nalogah in pooblastilih policije.

Danes bodo možni krajši prometni zastoji in zapore med 18. in 19. uro na relaciji Ljubljana – Kranj – Brdo in po 22. uri v obratni smeri. Jutri pa med 8. in 9. uro na relaciji center Ljubljane – Kranj – Brdo in predvidoma med 15. in 16. uro na relaciji Brdo – Brnik.

Napoved protestov in blokade cest

Vlada se je za takšen ukrep – omenjeni zakonski člen v samostojni Sloveniji doslej še ni bil aktiviran – odločila po napovedih predsednika stranke Resni.ca Zorana Stevanovića o novih množičnih protestih in možnosti blokade in zaprtja cest med vrhom EU–Zahodni Balkan, ki ga bo v torek in sredo gostila Slovenija in bo osrednji dogodek slovenskega predsedovanja Svetu EU.

Občasne zapore prometa

Bodo pa med vrhom na določenih relacijah po državi občasne zapore prometa. »Med obiskom delegacij bomo policisti na določenih lokacijah ali trasi potovanj varovanih oseb izvajali kratkotrajne mobilne zapore prometa, promet bomo glede na stanje urejali tudi na vseh večjih križiščih. Varovanim osebam bomo zagotavljali čim bolj nemoten prehod, ostalim udeležencem v prometu pa normalno vključitev v promet. Na posameznih cestnih odsekih bo veljala prepoved prometa za tovorna vozila,« opozarjajo na Policiji.

Kje bodo zastoji in zapore?

Danes, v torek, 5. oktobra, bodo zaradi potovanja varovanih kolon s policijskim spremstvom možni krajši prometni zastoji in zapore predvidoma med 18. in 19. uro na relaciji Ljubljana – Kranj – Brdo in po 22. uri na relaciji Brdo – Kranj – Ljubljana. V sredo, 6. oktobra, pa predvidoma med 8. in 9. uro na relaciji center Ljubljane – Kranj – Brdo in predvidoma med 15. in 16. uro na relaciji Brdo – letališče Jožeta Pučnika Ljubljana.

Nalaganje
Nazaj na vrh