Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Onkološki inštitut Ljubljana spet poziva k cepljenju

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 28. 09. 2021 / 13:59
Oznake: Covid, Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.09.2021 / 14:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Onkološki inštitut Ljubljana spet poziva k cepljenju
Knjižica je namenjena bolnikom z rakom in njihovim svojcem. FOTO: Spletna stran Onkološkega inštituta Ljubljana

Onkološki inštitut Ljubljana spet poziva k cepljenju

Onkološki inštitut Ljubljana je ob izdaji knjižice za bolnike z rakom glede cepljenja proti covidu-19 ponovno pozval k odločitvi za cepljenje.

Med najpogostejšimi vprašanji, s katerimi se srečujejo strokovnjaki na onkološkem inštitutu so: »Zakaj se cepljenje priporoča in kdaj? Kako je s cepljenjem v različnih fazah onkološkega zdravljenja? Kakšna je učinkovitost in varnost cepljenja? Kateri so možni neželeni učinki?« Na ta in druga pogosta vprašanja odgovarjajo strokovnjaki v knjižici Onkološki bolniki in cepljenje proti COVID-19 – Kaj morate vedeti?

Možen težji potek bolezni

Na Onkološkem inštitutu Ljubljana cepljenje proti covidu-19 bolnikom z rakom priporočajo, saj imajo rakavi bolniki lahko večje tveganje tako za okužbo s covid-19 kot težji potek in izhod bolezni, zato pozivajo bolnike in njihove svojce, da se odločijo za cepljenje, saj bodo s tem zaščitili tako sebe kot bolnika.

Prekinitev ali zamik zdravljenja

Po besedah strokovne direktorice ljubljanskega onkološkega inštituta dr. Irene Oblak okužba s covidom-19 pri onkoloških bolnikih praviloma pomeni prekinitev in zamik onkološkega zdravljenja, »kar lahko vpliva na izid bolezni, zato je izjemno pomembno, da se cepijo.«

Koristi cepljenja brez dvoma odtehtajo morebitne stranske učinke cepljenja. (dr. Irena Oblak, strokovna direktorica Onkološkega inštituta Ljubljana)

Kot pravijo na inštitutu, tako njihove izkušnje kot študije iz tujine kažejo, da neželeni učinki po cepljenju pri onkoloških bolnikih niso hujši kot pri ostalih.

Pomembna vsaka dodatna zaščita

V knjižici lahko najdete tudi pojasnila o učinkovitosti cepljenja. »Cepiva so lahko pri nekaterih bolnikih z oslabljenim imunskim sistemom (zaradi raka ali zaradi onkološkega zdravljenja) manj učinkovita kot pri ostalih, zato je zelo pomembno, da bolniki s cepljenjem ne odlašajo, saj vsaka dodatna zaščita zmanjša verjetnost hudega poteka bolezni covid-19,« so še zapisali na Onkološkem inštitutu Ljubljana.

Nalaganje
Nazaj na vrh