Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Opatinjo klaris pokopale ruševine

Objava: 08. 04. 2009 / 08:47
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Opatinjo klaris pokopale ruševine

Po potresu v italijanskih Abruzzih, ki je italijansko pokrajino prizadel v ponedeljek, so reševalci že kmalu po začetku reševalne akcije naleteli na posmrtne ostanke opatinje samostana klaris v Paganici, 61-letne redovnice Gemme Antonucci. Pokopale so jo ruševine v prvem nadstropju samostana, ko se je prek tramov udrla streha. Drugo redovnico so reševalci uspeli še živo potegniti izpod ruševin, ostalih deset pa se je pravočasno umaknilo na varno. Dve sta bili v potresu poškodovani.

Kot poročajo lokalni mediji, naj bi tudi v sami L'Aquili potres zahteval življenje redovnice. Pogrešajo namreč predstojnico samostana avguštink Sant'Amico iz zgodovinskega središča abruške prestolnice.

Število umrlih v potresu naj bi po zadnjh podatkih naraslo že na 207 žrtev, 15 ljudi pa še pogrešajo. Poškodovanih in ranjenih je okoli 1500 Abružanov, več kot 17.000 pa jih je v potresu izgubilo svoja bivališča, od tega 10.000 v sami L'Aquili, kjer je bil epicenter potresa. Kraj Onna, vas s 400 prebivalci osem kilometrov vzhodno od L'Aquile, je popolnoma uničen.

Kljub številnim popotresnim sunkom so reševalci vso noč iskali ponesrečence in tudi po 24 urah še našli preživele pod ruševinami. Tisoči prebivalcev so kljub še vedno nizkim temperaturam noč preživeli brez strehe nad glavo ali pa v enem izmed 20 postavljenih šotorov. Na pomoč je priskočilo 7000 reševalcev, med njimi so številni člani cerkvenih dobrodelnih organizacij, ko je denimo Karitas. V mestu Ancona so muslimani ponudili svojo mošejo kot začasno zatočišče za žrtve potresa. Zveza muslimanskih skupnosti in organizacij v Italiji pa je prebivalcem prizadetega območja poleg strehe nad glavo ponudila tudi darovano kri.

Predsednik Zveze muslimanskih skupnosti Mohamed Nour Dachan je prvo noč osebno preživel kot pomočnik v zatočišče spremenjeni mošeji, njegova organizacija pa je ponudila sodelovanje državni civilni zaščiti. V petek naj bi vse muslimanske skupnosti v Italiji začele z 'dnevom solidarnosti z žrtvami potresa'.

Po oskrbi z vodo in osnovnimi življenjskimi potrebščinami, za kar je poskrbela civilna zaščita, zdaj Karitas na prizadetih območjih nudi še psihološko pomoč. Ljudje so namreč globoko pretreseni in nujno potrebujejo nekoga, ki jim bo stal ob strani, je povedala sodelavka italijanske Karitas.


Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh