Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Opoldne bo videti delni sončev mrk

Objava: 10. 06. 2021 / 05:15
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.06.2021 / 11:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Opoldne bo videti delni sončev mrk

Opoldne bo videti delni sončev mrk

V Sloveniji bo najbolj opazen v Kranjski Gori, najmanj pa v Beli krajini.

Najbolj bo delni sončev mrk viden na severu Grenlandije. FOTO: SCMP



Danes opoldne bo tudi iz Slovenije – najbolj v Kranjski Gori, najmanj pa v Beli krajini – viden kolobarjasti sončev mrk, kakršnega je bilo pri nas nazadnje videti 20. marca 2015.

Ob 12.32 viden tudi s prostim očesom

Kot je za STA pojasnil astronom Andrej Guštin iz zavoda Cosmolab, se bo današnji delni sončev mrk v Ljubljani začel ob 11.54 in končal ob 13.11, na sredini – ob 12.32 – bo najverjetneje viden tudi s prostim očesom.

Primerna zaščita za gledanje v sonce

Kot pojasnjuje Guštin, bo sicer mrk viden le s primernimi pripomočki, ko pa ga bo možno videti tudi s prostim očesom, je treba – opozarja – uporabiti primerno zaščito. Za gledanje v sonce priporoča čim temnejše varilsko steklo.

Guštin: Mrk bo skromen

»Mrk bo skromen, ker ležimo na robu območja vidnosti. Pokrito bo le nekaj odstotkov premera sončeve ploskvice, tako da ne bi niti pri povsem jasnem vremenu nihče opazil, da je sončev mrk, ker je zastrtost sonca izjemno majhna,« je za STA pojasnil Guštin.

Najbolj viden na severu Grenlandije

Delni sončen mrk bo najbolje viden na severu Grenlandije, opazen pa vse od sredine Azije do sredine Atlantika. Prihodnjič bo delni sončev mrk iz Slovenije videti 25. oktobra 2022, ko bo zaradi 36-odstotne pokritosti bolj opazen tudi s prostim očesom.

Drugi letošnji mrki

Letošnji popolni lunin mrk se je zgodil 26. maja; delni lunin mrk bo 19. novembra, popolni sončev mrk pa 4. decembra letos.

Kaj je kolobarjasti sončev mrk?

Kolobarjasti sončev mrk se zgodi ob prehodu Lune med Zemljo in Soncem, med mrkom je Lunin navidezni premer manjši od Sončevega, zato maksimum mrka izgleda kot kolobar (prstan).

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh