Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Opora in pomoč«: prijazen sprejem Marije iz Filerma v Kamniku

Za vas piše:
Jožef Pavlič
Objava: 24. 01. 2024 / 08:40
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.01.2024 / 09:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Opora in pomoč«: prijazen sprejem Marije iz Filerma v Kamniku
Skupni spominski posnetek na obisk ikone Marije iz Filerma v Kamniku. FOTO: Fotodokumentacija SA SMVR

»Opora in pomoč«: prijazen sprejem Marije iz Filerma v Kamniku

Starodavno mesto Kamnik, eno najlepših in v srednjem veku najpomembnejših slovenskih mest, je sprejelo že veliko pomembnih domačih in tujih osebnosti, gostov in romarjev. Prvič v nedeljo, 21. januarja, prav na nedeljo Božje besede, pa Marijo iz Filerma v »poslovenjeni« podobi izvirne ikone iz muzeja na Cetinju v Črni gori.

Zasluge za to imata slikarka Maša Bersan Mašuk (v tretjem poskusu ji je uspelo dobro upodobiti bl. Devico iz Filerma) ter zlatar in srebrokovač Christoph Steidl Porenta (izdelal je okvir, vreden časti Božje Matere). Tujca, ki sta se dobro ukoreninila v Sloveniji in ustvarjata trajno vredna dela velike kakovosti, umetniške moči in izpovedi.

Ikona bl. Device Marije iz Filerma v župnijski cerkvi Marijinega brezmadežnega spočetja na Šutni v Kamniku. FOTO: Jožef Pavlič 

Romarsko pot je Mariji iz Filerma v Kamnik pripravil kamniški župnik in dekan Dekanije Kamnik g. Luka Demšar. Najprej z udeležbo na romanju z ikono v Rim, kjer jo je pri splošni avdienci 8. novembra 2023 blagoslovil papež Frančišek (župnik Demšar je romarjem maševal v Tevtoniku), nato s prispevkom Marija iz Filerma na obisku v naši občini in fotografijo ikone na prvi strani Oznanil, ki jih družno izdajata Župnijski urad Kamnik in Frančiškanski samostan. 

»Odlično Gostjo« je pri večerni maši pričakala polna cerkev vernikov.

Slednje je prispevalo k temu, da je »odlično Gostjo« pri maši ob 18. uri pričakala polna cerkev vernikov. Med njimi sta bila tudi kamniški župan Matej Slapar, ki je dobro prebolel hudo bolezen, in podžupanja Romana Učakar, ministranti, duhovni pomočnik France Urbanija, izredni delivec obhajila, na koru pa zelo ubrani domači mešani cerkveni pevski zbor z organistko prof. Marijo Holcar (orgla že več kot 60 let) ob instrumentalni spremljavi mlade flavtistke in violinistke.

Kamniški župnik in dekan Luka Demšar je v govoru med mašo povabil vernike, naj se v duhovni stiski zatečejo tudi po pomoč k Mariji iz Filerma. FOTO: Jožef Pavlič 

Še posebej lepo je bilo ob pokoncilskem oltarju in delu cerkve na moški strani videti velike jaslice, katerih poudarek je na prikazu sedmih zakramentov. Večmesečno delo, mi je povedal eden izmed jasličarjev. Vredno truda, kajti pravega krščanskega življenja ni brez prejemanja zakramentov. Prav pa je, da se kdaj na to, kot tokrat v Kamniku, vidno opozori.

Edinost je velika stvar. Ni mogoča brez nas in našega sodelovanja. Zato si je treba prizadevati zanjo. Edinost je namreč poleg Božje pomoči in blagoslova tudi sad človeškega prizadevanja.

Namen obiska ikone Marije iz Filerma je na začetku maše predstavil malteški vitez Jožef Ciraj, ob koncu pa še ikono.

Župnik Luka je v govoru med mašo v tednu molitve za edinost kristjanov najprej opozoril na velik pomen te molitve in našega prizadevanja za edinost med nami, kristjani: »Edinost je velika stvar. Ni mogoča brez nas in našega sodelovanja. Zato si je treba prizadevati zanjo. Edinost je namreč poleg Božje pomoči in blagoslova tudi sad človeškega prizadevanja.«

Ministranti so vzorno sodelovali pri mašni daritvi. FOTO: Jožef Pavlič

Nato je župnik Luka spomnil na hudo in težko preizkušnjo, ki so jo številni prebivalci Kamnika in drugih krajev doživeli lansko leto ob katastrofalnih poplavah. Opozoril je na pomembno vrlino: »Čeprav smo bili nemočni, smo bili skupaj.« Sedaj čutijo in doživljajo, kako je po materialni pomoči potrebna tudi duhovna. To »oporo in pomoč nam po papeževem blagoslovu prinaša tudi ikona Marije iz Filerma. Marija nam prihaja na pomoč, nam bo pomagala v nevarnostih.«

Pridigo je končal s prošnjo: »Mati Božja iz Filerma, prosi za nas!«

Pogled na del slikovitih kamniških jaslic. FOTO: Jožef Pavlič

Pri maši so Kamničani prosili tudi za Božji blagoslov in duhovne sadove misijona, ki ga v nedeljo, 28. januarja, začenja kamniška dekanija s somaševanjem ob 15. uri pod vodstvom ljubljanskega nadškofa metropolita Stanislava Zoreta v frančiškanski cerkvi sv. Jakoba. Zato je še toliko več vredno in primerno, da je pred samim začetkom misijona med njimi tudi ikona Marije iz Filerma.

Osrednji poudarek letošnjih kamniških jaslic je na sedmih zakramentih. FOTO: Jožef Pavlič

K obisku pri njej sta na koncu Oznanil povabila oba kamniška dušna pastirja: župnik in dekan Luka Demšar in predstojnik Frančiškanskega samostana ter rektor cerkve sv. Jakoba p. mag. Ciril Božič. To sta naredila s stavkom: »Lepo vabljeni, da pridete počastit Marijo iz Filerma!« Pa tudi okoličani in drugi v župnijsko cerkev Marijinega brezmadežnega spočetja na Šutni v Kamniku. V Kamniku bo ikona ostala do nedelje, 28. januarja.

Nalaganje
Nazaj na vrh