Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Opozicija konstruktivno pristopila k reševanju krize v zdravstvu

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 10. 01. 2023 / 14:11
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.01.2023 / 16:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Opozicija konstruktivno pristopila k reševanju krize v zdravstvu
Poslanska skupina SDS zahteva sklic izredne seje državnega zbora na temo katastrofalnih razmer v zdravstvu. FOTO: Tatjana Splichal

Opozicija konstruktivno pristopila k reševanju krize v zdravstvu

Na nevzdržno stanje slovenskega zdravstvenega sistema so se danes odzvali tudi v opoziciji. Konstruktivno. V SDS so zato predlagali priporočila, ki naj jih sprejme državni zbor v relaciji do vlade, je na današnji novinarski konferenci pojasnila vodja poslanske skupine Jelka Godec.

Da v SDS – za razliko od koalicije in predsednika vlade, »ki mislita, da se lahko zdravstvena reforma in problemi v zdravstvenem sistemu rešujejo na ulici« – menijo, da se pereča vprašanja rešujejo v vladi in parlamentu, je uvodoma poudarila Jelka Godec. Prvo priporočilo SDS je, naj državni zbor vlado pozove, naj nemudoma predlaga spremembo Zakona o javnem naročanju, s katero ponovno uvede sistem referenčnih cen na področju nabave medicinskega materiala in tako njegove cene približa cenam na evropskem trgu, pridobljena sredstva pa se sistemsko usmeri v odpravo plačnih nesorazmerij in čakalnih dob.


Vlada naj pripravi in predlaga nov plačni sistem v zdravstvu

Drugo priporočilo vladi je, naj v roku 30 dni v sodelovanju s stanovskimi in sindikalnimi organizacijami s področja zdravstva pripravi in predlaga nov plačni sistem v zdravstvu, istočasno pa se vladi predlaga, da pripravi predlog za odpravo plačnih nesorazmerij v vseh ostalih delih javnega sektorja in začne pogajanja za nov plačni sistem s tistimi deli strokovnega dela javnega sektorja, ki predstavljajo zaokroženo celoto in ki želijo bodisi poseben plačni sistem bodisi poseben steber znotraj dosedanjega okvirja plačnega sistema.

Zakon o interventnih ukrepih v zdravstvu

In tretje priporočilo: kratkoročni ukrep, da državni zbor pozove vlado, naj v sodelovanju z vsemi parlamentarnimi strankami, s strokovnimi, stanovskimi in drugimi interesnimi organizacijami v zdravstvu in z Združenjem pacientom v roku 30 dni pripravi zakon o interventnih ukrepih v zdravstvu, s katerim naj se začasno aktivira vse razpoložljive rezerve v vseh delih zdravstvenega sistema, dodatna sredstva za čim prejšnjo zagotovitev zdravstvenega varstva vsem, ki plačujejo obvezno zdravstveno zavarovanje, in da opredeli program za sistemsko vračanje slovenskih zdravstvenih delavcev – zdravnikov, medicinskih sester … –, ki so zaradi neurejenih razmer v zdravstvu in neustreznega vrednotenja njihovega dela odšli v tujino in tam poiskali svoj kruh.


Shizofrena situacija, ko ne vemo več, kdo proti komu stavka

Jelka Godec se je dotaknila še današnje stavke pacientov in za jutri predvidene stavke zdravnikov. »V Sloveniji imamo shizofreno situacijo, ko več ne vemo, kdo proti komu stavka. Minister Daniel Bešič Loredan je star maček v zdravstvu. Rešitve pozna že od leta 2013. Ima vso podporo premierja. V parlamentu ima koalicija Svobode, SD in Levice 51 glasov. Po našem mnenju se reforma ne sprejema na ulici, ampak v državnem zboru. Minister je napovedal spremembe in smo jih pričakovali že davno, pred pol leta. Reforme, ki so bile napovedane, češ da so pripravljene, bi pričakovala veliko prej. Interventni zakoni, sprejeti v državnem zboru, niso prinesli tistega, kar so verjetno minister, vlada in celotna država pričakovali. S takšno podporo bi pričakovala spremembe v zdravstvu takoj, zdaj in tukaj,« je še poudarila vodja poslanske skupine SDS.

Pacient, zdravnik in medicinska sestra so neločljiva celota

V njej sicer tudi zahtevajo sklic izredne seje državnega zbora na temo katastrofalnih razmer v zdravstvu. Na družbenem omrežju se je oglasil tudi prvi mož SDS in prejšnji predsednik vlade Janez Janša, ki je zapisal: »Krize v zdravstvu ni mogoče rešiti z umetnim ustvarjanjem konflikta med zdravniki in pacienti ali z uličnimi manifestacijami. Pacient, zdravnik in medicinska sestra so neločljiva celota zdravstva. Odgovorni za iskanje rešitev s(m)o v državnem zboru, vladi in predvsem na ministrstvu za zdravje.«


Kaj je večja pravica kot pravica do zdravja?

Na trenutne razmere v zdravstvu so se s popoldansko izjavo za javnost, ki jo je podala poslanka Vida Čadonič Špelič, odzvali tudi v NSi. V stranki obžalujejo, da je v zdravstvu prišlo do stanja, ko bi že lahko govorili o izrednih razmerah. »Ljudem so kršene osnovne, ustavne pravice, kajti kaj je večja pravica kot pravica do zdravja?! Do takšne situacije ne bi smelo priti. Že na začetku te vlade smo opozarjali, da mora reagirati hitro. To bi lahko storila, saj ima veliko večino v parlamentu. Po drugi strani je ravno Gibanje Svoboda že pred volitvami obljubljalo rešitve v zdravstvu in verjetno ravno zato doseglo tako dober rezultat,« je opozorila Čadonič Špeličeva.

Ne na ulici, temveč s takojšnjim ukrepanjem

In nadaljevala, da jih v NSi žalosti in čudi, da se v resnici v teh pol leta ni storilo nič takega, kar bi razmere izboljšalo; razmere so se pravzaprav še poslabšale. »Zelo nas skrbi in izkoriščam priložnost, da ministra in predsednika vlade, kot smo poslanke in poslanci v državnem zboru že storili, tudi danes pozovem, naj takoj ukrepata. Teh zadev ne bomo rešili na ulicah in s protesti, temveč s takojšnjim ukrepanjem, da bodo začele ambulante osnovnega zdravstva, torej na lokalni ravni, družinski zdravniki in specialisti nemudoma delati in nuditi ljudem storitve, za katere ljudje vsak mesec plačujejo,« je še poudarila poslanka NSi Vida Čadonič Špelič.

Nalaganje
Nazaj na vrh