Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

UKC ministru: »Ne ustvarjamo izrednih razmer, temveč jih skušamo obvladovati«

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 07. 01. 2023 / 13:02
Oznake: Politika, Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.01.2023 / 13:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
UKC ministru: »Ne ustvarjamo izrednih razmer, temveč jih skušamo obvladovati«
V vodstvu UKC Ljubljana zavračajo ministrove besede. FOTO: Tatjana Splichal

UKC ministru: »Ne ustvarjamo izrednih razmer, temveč jih skušamo obvladovati«

Na besede ministra za zdravje Daniela Bešiča Loredana, da interesne skupine nalašč ustvarjajo izredne razmere v zdravstvu, so se odzvali v UKC, češ da jih sami ne ustvarjajo, temveč jih skušajo obvladovati, in opozorili na kadrovsko stisko, s katero se soočajo, so pa za omilitev razmer že sprejeli nekaj ukrepov.

Kot poudarjajo v UKC Ljubljana, kot edina ustanova v državi izvajajo določene storitve in hkrati zagotavljajo nujno oskrbo za vsa urgentna stanja za vse prebivalce Slovenije. Povečan pritisk na urgence se »odraža na večji obremenjenosti oddelkov, kar končno vodi v zmanjšane možnosti opravljanja tercialnih storitev«, je besede vodstva povzela STA.

Ukrepi za zagotavljanje nemotene oskrbe

Za zagotavljanje nemotene oskrbe so sicer sprejeli več ukrepov: okrepili ambulante na internistični prvi pomoči, znižali standard zdravstvene nege do še sprejemljivih strokovnih okvirov, kar omogoča sprejem večjega števila pacientov, uvedli so tudi dežurno mesto koordinatorja sprejemov z internistične prve pomoči na klinične oddelke.

Pričakujejo dodatne kadrovske obremenitve

Obenem pa pričakujejo dodatne kadrovske obremenitve, saj se odpirajo prostori za sprejem bolnikov z gripo. Kljub veliki obremenitvi pa UKC Ljubljana »vsem bolnikom nudi vso potrebno diagnostično obdelavo in terapijo, ob tem pa zagotavlja izvajanje celotnega rednega programa in se maksimalno trudi prispevati tudi z dodatnimi programi za skrajševanje čakalnih vrst.«

Minister: Zdravstveni sistem se ni zlomil

Minister Bešič Loredan je sicer prejšnji teden ob gneči v nekaterih urgentnih centrih po državi ocenil, da se zdravstveni sistem ni zlomil, da pa interesne skupine ustvarjajo izredne razmere, ker je po njegovem takrat najlepše delovati in kritizirati. Pozval je svet UKC Ljubljana, naj na izredni seji od vodstva zavoda zahteval pojasnilo, zakaj ni okrepitev na internistični in kirurški prvi pomoči.

Nalaganje
Nazaj na vrh