Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Opozicija kritična do krčenja proračunskih sredstev za Slovence po svetu

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 11. 10. 2023 / 13:25
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.10.2023 / 08:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Opozicija kritična do krčenja proračunskih sredstev za Slovence po svetu
Slovenci iz zamejstva in sveta si krčenja proračunskih sredstev ne zaslužijo, so prepričani v opoziciji. FOTO: Tatjana Splichal

Opozicija kritična do krčenja proračunskih sredstev za Slovence po svetu

Državnozborska komisija za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu je na 4. nujni seji obravnavala predlog sprememb proračuna za leto 2024 in predlog proračuna za leto 2025, ki predvidevata nižanje sredstev za Slovence v zamejstvu in po svetu, kar je sprožilo nekaj kritičnih odzivov zlasti opozicijskih poslancev.

Državna sekretarka na vladnem uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar je potrdila, da je v rebalansu proračuna za leto 2024 in v predlogu proračuna za leto 2025 Uradu namenjenih nekaj manj sredstev kot v proračunu za letošnje leto, a poudarila, da se bodo organizirali tako, da vsi redni projekti in dejavnosti društev, organizacij, ustanov Slovencev zunaj meja domovine ne bodo okrnjeni in bodo lahko potekali v enakem obsegu in na enak način kot doslej.

450.000 € manj

Glede na predlog rebalansa bo Urad prihodnje leto prejel 11.126.638 evrov, kar je približno 450.000 evrov manj kot v potrjenem proračunu za leto 2024 oziroma 252.000 manj kot v veljavnem proračunu za leto 2023. Za leto 2025 pa se mu obeta 11.117.442 evrov proračunskih sredstev. Po zagotovilih Humarjeve bodo ohranili raven financiranja na obeh večjih javnih razpisih, ki sta pomembna za glavnino dejavnosti Slovencev v zamejstvu in po svetu.

Obnova in nakup prostorov in infrastrukture

»Potrebe so zlasti velike na področju obnove prostorov in infrastrukture, nakupov prostorov, vendar pa govorimo o željah in načrtih, ki trajajo že leta, celo desetletja, pri čemer skuša Urad vsako leto, kolikor je le mogoče, narediti korak nasproti prejemnikom sredstev,« je poudarila državna sekretarka in dodala, da ne bodo mogli izvesti povečanj sredstev na nekaterih pomembnih področjih, denimo pri štipendijah za poučevanje tujih jezikov.

Zahvala kmetijskemu ministrstvu

Se je pa Humarjeva v isti sapi zahvalila Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano za skupno oblikovano zakonsko podlago, ki omogoča, da ministrstvo redno sofinancira dejavnost kmetijskih organizacij v zamejstvu. Kot primer dobre prakse je omenila še ustanovitev projektne pisarne v okviru Slovenskega deželnega gospodarskega združenja v Trstu, ki je na razpisu za male projekte pridobila projekte v skupni vrednosti nad 400.000 €, pri katerih so nosilci zamejske organizacije in društva.

Napačno sporočilo glede vladnih prioritet

Da proračuna za Slovence v zamejstvu in po svetu ne bi smeli zmanjševati, saj je to, če drugega ne, »negativen signal in povsem napačno sporočilo glede prioritet te vlade«, je opozoril podpredsednik Državnega zbora in poslanec opozicijske SDS Danijel Krivec: »Na razpisih za nevladne organizacije bodo po 300.000 € dobivale neke študije glede enakosti spolov, ne znamo pa poskrbeti niti za svoje ljudi, ki živijo izven meja naše države. To je žalostno.«

Rezanje res ni potrebno

Predsednica komisije Suzana Lep Šimenko (SDS) pa je dodala: »Po eni strani vidimo solidarnost Slovencev izven meja domovine, ki so v zelo kratkem času zbrali milijon evrov za prizadete v ujmi, ker imajo radi Slovenijo, ker jo čutijo in z njo živijo; po drugi strani pa 4-odstotno zmanjšanje sredstev zanje, ki res ni potrebno, saj vemo, kako se trudijo za ohranjanje slovenskega jezika in identitete.« Po njenem se vsi resorji niso držali predloga 4-odstotnega znižanja proračuna za prihodnje leto.

Nalaganje
Nazaj na vrh