Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenci v Italiji za pomoč prizadetim v ujmi zbrali 170.000 €

Za vas piše:
J. P.
Objava: 08. 09. 2023 / 15:35
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.09.2023 / 15:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenci v Italiji za pomoč prizadetim v ujmi zbrali 170.000 €
Simbolna predaja čeka v višini 170.000 €. FOTO: USZS

Slovenci v Italiji za pomoč prizadetim v ujmi zbrali 170.000 €

Po avgustovski uničujoči ujmi so Slovenci iz zamejstva in sveta, kot že tolikokrat doslej, takoj stopili skupaj in pomagali matični domovini. Danes je vladni Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu gostil predajo finančnih sredstev za prizadete v poplavah, zbranih v veliki solidarnostni akciji Slovencev v Italiji »Pomoč Sloveniji«.

Minister Matej Arčon je ponovil, da je pretekli mesec znova dokazal, da »se meje ne končajo, kjer so, temveč gredo širše. Slovenci so res pokazali enotnost, pripadnost in kaj čutijo do lastne domovine.« Slovenci, ki živijo zunaj slovenskih meja, so po ocenah posamično in v skupnih akcijah darovali blizu milijon evrov. Pomagali so na različne načine: z materialnimi sredstvi, s prostovoljnim delom in z donacijami.

Predsednica Slovenske kulturno-gospodarske zveze Ksenija Dobrila in predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj. FOTO: USZS

Sodelujoči

Po ministrovi zahvali so solidarnostno akcijo »Pomoč Sloveniji« predstavili predsednik Zadružne kraške banke Trst Gorica Adriano Kovačič, odgovorni urednik Primorskega dnevnika Igor Devetak, predsednica Slovenske kulturno-gospodarske zveze Ksenija Dobrila, predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj in slovenski generalni konzul v Trstu Gregor Šuc. Dogodek je sklenila simbolna predaja čeka v višini 170.000 €, ki ga je v imenu države sprejel minister Arčon.

Solidarnostne akcije

Mnogi Slovenci v zamejstvu in po svetu so in še vedno pomagajo tudi s finančnimi viri. Nekateri so darovali neposredno slovenskim humanitarnim organizacijam, pa tudi svojim sorodnikom in znancem, prizadetim v nesreči. V nekaterih skupnostih so organizirali solidarnostne akcije in sredstva zbirali skupaj.

Akcije slovenskih skupnosti v ZDA in Kanadi

Največje slovenske inštitucije v ZDA so poleg številnih posameznikov iz slovenske skupnosti in ameriških prijateljev Slovenije, ki so donacije posredovali neposredno, že v prvih štirih dneh nakazale nad 20.000 ameriških dolarjev. Uspešno akcijo pomoči je izpeljala tudi slovenska skupnost v Kanadi, ki je že do konca avgusta nakazala donacije v višini nad 158.000 dolarjev. Obenem so sredstva zbirali tudi rojaki v Avstraliji, Argentini, Braziliji, Urugvaju in sedeva tudi po Evropi.

Minister Matej Arčon in predstavniki sodelujočih v veliki solidarnostni akciji Slovencev v Italiji »Pomoč Sloveniji«. FOTO: USZS

Pomoč manjšin v sosednjih državah

Seveda pa so Sloveniji na pomoč – s pridnimi rokami, materialnimi in finančnimi sredstvi – priskočile tudi naše manjšine v vseh sosednjih državah in v minulih tednih zbrale več sto tisoč evrih. Slovenci v Avstriji sredstva zbirajo v okviru dobrodelne akcije »Skupno – pomagamo« v koordinaciji Slovenske gospodarske zveze, ki so zajetno vsoto namenili sosednjim občinam v Sloveniji in na avstrijskem Koroškem, ki jih je ujma tudi prizadela.

Tudi Slovenci na Hrvaškem in Madžarskem

Sredstva so darovali tudi Slovenci na Hrvaškem in Madžarskem, Porabci so na Koroško organizirano poslali tudi veliko nujno potrebnih pripomočkov. V veliki solidarnosti akciji Slovencev v Italiji »Pomoč Sloveniji« pa so poleg že omenjenih sodelovali tudi Kmečka zveza, Združenje slovenskih športnih društev v Italiji, Zveza slovenskih kulturnih društev, Zveza slovenske katoliške prosvete, Slovenska prosveta in mediji Novi glas, Novi Matajur, Dom in Deželni sedež RAI za Furlanijo – Julijsko Krajino.

Nalaganje
Nazaj na vrh