Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Opozorimo nase z dobroto: denar za petarde raje v dobrodelne namene!

Za vas piše:
Darja Ovsenik
Objava: 20. 12. 2012 / 09:52
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Opozorimo nase z dobroto: denar za petarde raje v dobrodelne namene!

Zakaj ne bi denarja za petarde, ki nimajo drugega učinka kot pok (in strah), raje namenili za tiste, ki se srečujejo s pomanjkanjem?

Uporaba pirotehničnih sredstev je v Sloveniji dovoljena med 26. decembrom in 2. januarjem, toda kljub opozorilom policije ugotavljajo, da se prodaja tovrstnih sredstev na črnem trgu povečuje. V času, ko je med nami vedno več ljudi, ki se znajdejo v denarni stiski, se lahko še toliko bolj vprašamo, ali so pirotehnična sredstva za nas res tako pomembna sestavina praznikov, da se jim v dobro drugih ne bi mogli odpovedati.

Opozorimo nase z dobroto: odpovejmo se petardam in pirotehniki

Zavod za zdravstveno varstvo Murska Sobota, PP Murska Sobota, Zavod za šolstvo RS, predstavniki evangeličanske in katoliške cerkve, škofijske Karitas, OZRK Murska Sobota, MIKK, Zavarovalnica Triglav se vsako leto zavzemajo za mirne praznike brez uporabe petard in drugih pirotehničnih sredstev, zato z akcijo Opozorimo nase z dobroto: namesto za petarde in pirotehnična sredstva namenimo denar za humanitarne namene ter naredimo drugim in sebi lepše in bolj prijazne praznike, pozivajo k spremembi ravnanja.

Neprevidna uporaba – posledice za vse življenje

Nepremišljena, neprevidna in objestna uporaba pirotehničnih izdelkov lahko povzroči lažje in težke telesne poškodbe (opekline, raztrganine rok ali poškodbe oči). Hišni ljubljenčki, domače ali prosto živeče živali zaradi pokanja petard in drugih pirotehničnih sredstev neizmerno trpijo. Tudi poškodbe živali so pogoste.

Poškodbe na ljudeh, še posebej otrocih, so pogoste in ne mine leto, ko na spletu in televiziji ne bi videli šokantnih posnetkov posledic neprevidne uporabe pirotehničnih sredstev. Žal pa kljub neprijetnim prizorom uporaba sredstev ostaja del praznikov, kar dokazuje statistika (še posebej tista o "neuradnih" prodajalcih, ki si v teh dneh manejo roke). Z akcijo Opozorimo nase z dobroto se bomo ne le izognili nepotrebnemu tveganju za poškodbe, ampak tudi nepotrebnemu trošenju denarja, ki bo tako lahko končal v rokah tistih, ki vam bodo zanj neprimerno bolj hvaležni kot bodo sosedje navdušeni nad vašimi glasnimi eksperimenti s pirotehničnimi sredstvi.



Foto: arhiv Družine / O. N.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh