Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Oratorij 2022: »Za božjo slavo« [VIDEO]

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 23. 06. 2022 / 11:00
Oznake: Mladi, Vzgoja, Župnija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.06.2022 / 06:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Oratorij 2022: »Za božjo slavo« [VIDEO]
Oratorij je vzgojni počitniški program za otroke, ki ga pripravljajo mladi prostovoljci. FOTO: Primož Padar

Oratorij 2022: »Za božjo slavo« [VIDEO]

Po vsej Sloveniji v poletnem času potekajo oratoriji, poletni programi, namenjeni otrokom, ki se navdušujejo nad krščanskim življenjem. Povezujejo duhovnost, igro, zabavo, ustvarjanje in vzgojo. Letošnja tematika bo posvečena življenju in delu sv. Ignacija Lojolskega. Letos namreč mineva 500 let od njegovega spreobrnjenja, obhajamo pa tudi Ignacijevo leto.

Prihodnji teden se v mnogih slovenskih župnijah že začenjajo oratoriji, ki so se v slovenskem prostoru pojavili že leta 1988. Začetnik preventivnega vzgojnega sistema, na katerem temelji oratorij, je sicer italijanski duhovnik sv. Janez Bosko. Oratorij za nekaj dni, morda teden ali več združi med sabo otroke, animatorje in njihove voditelje. 

Z Lojolskim do neustrašnosti in gorečnosti 

Oratorij povezuje glavni junak, ki se v obliki zgodbe s pomočjo animatorjev predstavi otrokom. Letošnji osrednji lik je baskovski teolog, jezuit in svetnik Ignacij Lojolski, izbran na pobudo jezuitov. »Pri Ignaciju Lojolskemu me nagovarja njegova neustrašnost, gorečnost in razločevanje,«  je povedal mladinski delavec pri Oratoriju Slovenija Tilen Mlakar

Oratorij v Šmarju pri Jelšah. FOTO: Žiga Lah Koštomaj

Oratorijski program navadno poteka od jutra do večera, v nekaterih primerih pa en ali več dni vključuje tudi skupno bivanje. Začne se z dvigom zastave, oratorijsko himno in molitvijo. Sledi zgodba, ki jo animatorji v obliki gledališke igre predstavijo otrokom. Skozi dan otroci sodelujejo v katehezi, v kateri se otroci skupaj z animatorji poglobijo v vsebino zgodbe in njeno sporočilo, sledijo popoldanske igre in delavnice. V nekaterih župnijah imajo organizirate tudi vodne igre ali izlet.  


Kdo je lahko animator?

Animatorja bi lahko opredelili kot nekoga, ki navdušuje, spodbuja, poživlja, daje živahnost in razveseljuje. Lahko rečemo, da so animatorji tisti, ki oratoriju dajejo dušo (anima = duša). To so v največji meri srednješolci, študentje, po nekaterih župnijah tudi učenci zadnjih razredov osnovne šole, prav vsi pa so prostovoljci.  

Animatorju je pomembno, kako otroci preživljajo počitnice, hkrati pa so pripravljeni svoj prosti čas darovati za druge. (Tilen Mlakar)

FOTO: Arhiv Oratorij Slovenija 

Lani več kot 250 oratorijev 

Lani se je oratorija v Sloveniji udeležilo približno 18 tisoč otrok. Po vsej državi jih je bilo več kot 250, vanje pa je bilo vključenih šest tisoč animatorjev. Oratorij je največ otrok obiskalo v ljubljanski nadškofiji. Po mnenju Mlakarja bodo letos številke še večje. Pripravlja se namreč 270 oratorijev, na katerih bo sodelovalo 6500 animatorjev, ki bodo skozi življenje Ignacija Lojolskega popeljali 20 tisoč otrok. 

Zemljevidi oratorijev po Sloveniji. FOTO: zajem zaslona


Kupi v trgovini

Še vedno se ljubiva
Medosebni odnosi
24,99€
Nalaganje
Nazaj na vrh