Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Oratoriji bodo, a jih bo manj

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 03. 06. 2020 / 09:38
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 11:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Oratoriji bodo, a jih bo manj

Oratoriji bodo, a jih bo manj

Pri Oratoriju Slovenija zatrjujejo, da izvedba oratorijev ni vprašljiva, se bo pa treba prilagoditi novim razmeram.

Veliko staršev se sprašuje, ali bodo letos oratoriji izvedeni. Pri Oratoriju Slovenija zatrjujejo, da izvedba oratorijev ni vprašljiva, se bo pa treba prilagoditi novim razmeram.

»Tudi letos bodo oratoriji kljub epidemiji novega korona virusa izvedeni, vendar jih bo gotovo manj kot običajno,« je pojasnil Tilen Mlakar, vodja pisarne Oratorija Slovenija. »Veliko župnij se še sedaj odloča, ali bodo oratorij izpeljale ali ne, zato tudi pri Oratoriju Slovenija ne vemo natančno, koliko oratorijev bo izvedenih in kdaj. Poskušamo pa te podatke sproti pridobivati.«



V luči zaščitnih ukrepov

Seveda pa brez zaščitnih ukrepov ne bo šlo. »V ta namen smo pri Oratoriju Slovenija pripravili dokument s higienskimi smernicami in priporočili, ki bodo oratorijem v pomoč pri pripravi,« je povedal Tilen Mlakar. »Med njimi je na primer smernica, naj se čim več dejavnosti odvija na prostem, še posebej ves skupni program, in naj se, kolikor je mogoče, ohranja fizična distanca, pa priporočila glede higiene, čiščenja itd. Seveda pa se lahko še marsikaj spremeni, če se bo spremenilo stanje epidemije v državi.«

HIGIENSKE-SMERNICE_ORATORIJ-2020_3.6..docxHIGIENSKE-SMERNICE_ORATORIJ-2020_3.6..docx

Kot so navedli v izjavi za javnost, ki so jo objavili konec maja, naj bi se omejilo število udeležencev, in sicer na 200. Če se ukrepi sprostijo, pa se bo na oratoriju lahko zabavalo več otrok hkrati.

Pozanimajte se pri oratorijskih voditeljih ali domačem župniku

Ali bo oratorij izveden tudi v vaši župniji, lahko izveste tudi pri voditeljih oratorija ali domačem župniku. »Potrjeno je le, da oratorijev ne bo v Škofiji Murska Sobota, kjer se je v skrbi za varnost otrok tako že v začetku maja odločil tamkajšnji škof,« so sporočili iz Oratorija Slovenija, kjer starše vabijo, da pomagajo svoji krajevni animatorski skupini priskočite s spodbudami, nasveti in konkretno pomočjo, da bo njihova odločitev in organizacija oratorija lažja.

»Prevzem odgovornosti za skupino otrok že tako ni enostavna, v teh negotovih časih pa še toliko manj. Pokažimo, da lahko iz te preizkušnje pridemo močnejši in bolj povezani!«

Sicer pa bo oratorijski program načeloma tak kot vsako leto, je povedal Tilen Mlakar. Vključeval bo dramsko igro, jutranjo molitev, kateheze, delavnice, igre itd.

Osrednji oratorijski lik bo kraljica Estera

Na letošnjih oratorijih bo osrednji oratorijski lik kraljica Estera, ki lahko po mnenju organizatorjev s svojo zgodbo močno nagovori mladega človeka. Preprosto izraelsko dekle postane kraljica perzijskega kralja, kar se kasneje izkaže kot dejanje Božje previdnosti. Njeno zaupanje v Božjo moč in varstvo omogoči, da jo Bog uporabi za rešitev izraelskega ljudstva. Skozi zgodbo se pokažejo različne krščanske vrednote, ko so lepota, odgovornost, post, zaupanje, hvaležnost ...

Njeno zgodbo lahko skozi zabavne uganke in križanke spoznate v Mavričnem zabavniku, poletni izdaji revije Mavrica.

Zaupam, zato si upam

Naslov letošnjega oratorija je: Zaupam, zato si upam in nakazuje, da zaupanje v Boga vliva upanje in pogum ter omogoča konkretne in prave odločitve. Tako želijo pri Oratoriju Slovenija mlade spodbuditi, da bi v zaupanju v Boga svoje življenje živeli odgovorno in bili v uresničevanju Božjega načrta pogumni.

Oratorijska himna je bila tudi letos izbrana na natečaju. Izmed 18 prispelih predlogov je zmagala pesem Zaupam Ti, Gospod, napisali sta jo Monika in Petra Ivančič.

Spominek – sestavljanka z risbo kraljice Estere

Na letošnji oratorij bo otroke spominjala sestavljanka z risbo kraljice Estere, ki jo bodo lahko otroci z voščenkami pobarvali. Sestavljanka ponazarja življenje, ki je sestavljeno iz različnih dogodkov, srečanj z ljudmi, ki jih na prvi pogled ne razumemo. Šele kasneje vidimo celotno sliko, razumemo, zakaj so bile določene stvari potrebne, predvsem pa, zakaj nas je Bog vodil po določeni poti.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh