Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Orkan Ida oslabil na kategorijo 1 in zahteval najmanj eno smrtno žrtev

Za vas piše:
Helena Adamič
Objava: 30. 08. 2021 / 08:36
Oznake: Nesreča, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.08.2021 / 08:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Orkan Ida oslabil na kategorijo 1 in zahteval najmanj eno smrtno žrtev
Orkan Ida je Louisiano prizadel 16 let po uničujočem orkanu Katarina. FOTO: Weather Nation Twitter

Orkan Ida oslabil na kategorijo 1 in zahteval najmanj eno smrtno žrtev

V nedeljo je obalo ameriške zvezne države Louisiana kot orkan 4 kategorije z 240 kilometrov na uro dosegel orkan Ida, ki pa je že oslabel na kategorijo 1. Povzročil je številne poplave in padavine in doslej zahteval vsaj eno žrtev.

Prva znana smrtna žrtev, o kateri so poročali iz šerifove pisarne v župniji Ascension je 60 letni moški iz okolice mesta Baton Rouge. Nanj naj bi padlo drevo, poroča STA. Medtem je predsednik ZDA Joe Biden Louisiani že namenil zvezno pomoč.

Orkan Ida se sprva pojavil kot tropska nevihta v Karibskem morju in se v vsega treh dneh okrepil v orkan 4 kategorije. Kasneje se je z zmanjšano hitrostjo vetra, ki je znašala 167 kilometrov na uro, pomaknila k New Orleansu. Zdaj jo ameriški zvezni center za orkane (NHC) na petstopenjski lestvici Saffir-Simpson uvršča med neurja 1. kategorije.

Orka Ida je včeraj opoldne po lokalnem času dosegel bližino pristanišča Fourchon, kar je 16 let po enem najbolj uničujočih orkanov Katarina, ki je prizadel to zvezno državo. V zalivu so prekinili skoraj vso proizvodnjo nafte, ob obalah Louisiane in Mississipija pa pristanišča zaprli za ladijski promet. V nekaj po prihodu orkana je prišlo do velikih izpadov električne energije.

Nalaganje
Nazaj na vrh