Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Osebnost papeža Frančiška že spreminja vatikansko ustaljenost

Za vas piše:
M. M. Š. / CNA
Objava: 15. 03. 2013 / 08:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Osebnost papeža Frančiška že spreminja vatikansko ustaljenost

P. Lombardi je pojasnil, da si je papež Frančišek svoje ime izbral po sv. Frančišku Asiškem, kar spominja na preprostost, po kateri je slovel priljubljeni svetnik.

Na prvi tiskovni konferenci pontifikata papeža Frančiška se je počasi pričela oblikovati podrobnejša podoba novega cerkvenega poglavarja in nekaterih stvari, ki jih bo počel na drugačen način.

“Spontanost, ki smo ji bili priča ob prvem javnem nastopu papeža Frančiška, pa tudi ob njegovem obisku bazilike Marije Snežne (tam je sveti oče podelil svoj blagoslov naključni nosečnici), nakazuje nov način dela”, je na včerajšnjem srečanju za časnikarje pojasnil p. Thomas Rosica, pomočnih za angleško govoreča področja pri Tiskovnem uradu Svetega sedeža. Prvo znamenje sprememb je bilo dejstvo, da je papež Frančišek čestitke svojih sobratov kardinalov sprejemal stoje in ob tem ni sedel na papeški prestol.

Njegova preprostost je bila očitna tudi kasneje, ko se je v papeških oblačilih prikazal vernikom. Čeprav bi si lahko nadel zlat papeški križ, ki ga običajno nosijo cerkveni poglavarji, se je odločil za svoj križ, ki ga je nosil že kot kardinal nadškof v Buenos Airesu. Kar se tiče njegovih papeških oblačil, si je nadel preprosto belo sutano brez rdečega ogrinjala, obrobljenega s hermelinovim krznom, ki se imenuje ‘mozzetta’.

P. Lombardi je pojasnil, da si je papež Frančišek svoje ime izbral po sv. Frančišku Asiškem, kar tudi spominja na preprostost, po kateri je slovel priljubljeni svetnik.

Preprostost njegovega sporočila ‘mestu in svetu’ (Urbi et orbi) je prav tako izstopala od vsega začetka, ko je novi papež vernike, zbrane na Trgu sv. Petra, nagovoril s preprostim pozdravom ‘Dober večer’; v prvem nagovoru je poudarjal svojo vlogo rimskega škofa, preden je podelil apostolski blagoslov, pa je ljudi prosil, naj zanj molijo.

Ko se je odpravil iz Apostolske palače, je papeža Frančiška čakala elegantna limuzina z registrsko tablico ‘Stato Vaticano 1’, vendar je vožnjo v njej zavrnil in se je nazaj v Gostišče sv. Marte raje napotil z minibusom, skupaj s svojimi sobrati kardinali.

Včeraj zjutraj, okoli osme ure, je papež Frančišek obiskal baziliko Marije Snežne, da bi svoj pontifikat in mesto Rim zaupal Marijinem varstvu. Po navedbah vatikanskega tiskovnega predstavnika p. Federica Lombardija se je do bazilike odpeljal z običajnim vatikanskim vozilom, s Volkswagnom in ne z Mercedesom, skupaj z nadškofom Georgom Gänsweinom in p. Leonardom Sapienzo.

Na vprašanje, ali so imele vatikanske varnostne sile zaradi papeževe spontanosti kakšne težave, je p. Lombardi odvrnil, da so ‘varnostne sile v službi papeža in ne obratno’. P. Rosica pa je dodal: “Navadili se bomo stvari početi na drugačen način. Ali se spominjate Janeza Pavla II., koliko pravil je prekršil s tem, ko je odšel tja, kamor si je želel, I je stvari počel po svoje, tako, kot je ustrezalo njemu?”

Papež Frančišek bo kot poglavar katoliške Cerkve ustoličen v torek, 19. marca, na praznik sv. Jožefa, ob 9.30 na Trgu sv. Petra v Vatikanu.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh