Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Osemdeset let Jezusovega kipa v Riu de Janeiru

Objava: 14. 10. 2011 / 07:46
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Osemdeset let Jezusovega kipa v Riu de Janeiru

Brazilci so slovesno proslavili jubilej osemintrideset metrov visokega kipa, ki z griča Corcovado pozdravlja vse obiskovalce mesta.

Prebivalci Rio de Janeira so včeraj z vrsto slavnostnih prireditev obeležili osemdeseto obletnico osemintrideset metrov visokega kipa Jezusa Kristusa, ki z griča Corcovado pozdravlja vse obiskovalce mesta. Kot poroča STA, gre za peti največji kip Jezusa na svetu in simbol olimpijskih iger, ki jih bo leta 2016 gostil Rio de Janeiro.

Obletnico je proslavilo več sto vernikov, ki so praznik obeležili z vigilijo v noči s torka na sredo, s koncertom in z osem metrov visoko torto. Posebno darilo Kristusu pa je po besedah župana Ria Eduarda Paesa ‘najlepše mesto na svetu’, kakor je Paes označil svoj Rio de Janeiro.

Kip ima za mesto poseben pomen, kar je poudaril župan Paes, ko je dejal, da prebivalci mesta odprtih rok pričakujejo vse obiskovalce Ria, prav tako kot kip Jezusa na 710 metrov visokem griču. Po drugi strani je kip tudi sam postal priljubljena izletniška točka številnih turistov, ki obiskujejo Rio de Janeiro in ponos Brazilije, s stotridesetimi milijoni vernikov največje katoliške države na svetu.

Kip, ki so ga slovesno odprli 12. oktobra 1931, je zasnoval in oblikoval brazilski arhitekt Heitor da Silva, Jezusova glava in roke pa so delo francoskega kiparja poljskega rodu Paula Landowskega.

Leta 1973 so kip uradno razglasili za zgodovinski spomenik, od leta 2007 pa velja za eno od sedmih svetovnih čudes.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh