Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Osemdeset let kardinala Ambrožiča

Objava: 27. 01. 2010 / 18:33
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Osemdeset let kardinala Ambrožiča

Kardinal Ambrožič je s tem izgubil volilno pravico v primeru konklava

Nekdanji torontski nadškof kardinal Alojzij Ambrožič praznuje danes osemdeseti rojstni dan. S tem je kardinal Ambrožič izgubil volilno pravico v primeru konklava. Od 182 kardinalov, ki sestavljajo kardinalski zbor, jih ima sedaj pravico voliti papeža 111, 71 pa jih je nevolilcev, so poročali pri vatikanskem radiu.

Alojzij Ambrožič se je rodil 27. januarja 1930 v Gábrjah v župniji Dobrova pri Ljubljani. Osnovno šolo je obiskoval v Dobrovi, gimnazijo pa v Ljubljani. Maja leta 1945 je družina zbežala v Avstrijo in živela v različnih begunskih taboriščih. V tem obdobju je kardinal Ambrožič tudi končal gimnazijo. Leta 1948 se je družina izselila v Kanado v Toronto, kjer je končal bogoslovje.

Po posvetitvi v duhovnika je študij nadaljeval v Rimu in v Würzburgu v Nemčiji in dosegel doktorat iz bibličnih znanosti. Po vrnitvi nazaj v Toronto je predaval na tamkajšnji teološki fakulteti ter leta 1976 postal torontski pomožni škof. Čez deset let bil imenovan za za torontskega nadškofa koadjutorja, nadškofijo pa je prevzel leta 1990, zaradi starosti se ji je odpovedal leta 2006. Papež Janez Pavel II. je Alojziju Ambrožiču podelil kardinalski naslov leta 1998. Tako je postal drugi kardinal slovenskega porekla, sodeloval pa je tudi na izvolitvi sedanjega papeža Benedikta XVI.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh