Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Osemletni talec Hamasa pisal papežu Frančišku

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 12. 02. 2024 / 11:44
Oznake: Cerkev, Družba, Papež, Vojna
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.02.2024 / 12:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Osemletni talec Hamasa pisal papežu Frančišku
Osemletni Naveh je petdeset dni preživel v ujetništvu Hamasa. FOTO: X/ICC

Osemletni talec Hamasa pisal papežu Frančišku

Papež Frančišek je prejel ganljivo pismo osemletnega dečka, ki je petdeset dni preživel v ujetništvu palestinskega Hamasa, še danes pa je med talci teroristične skupine dečkov oče.

Osemletni Naveh Šoham je v pismu svetemu očetu zapisal: »Upam, da svet ne bo pozabil, da je [moj očka] še vedno med talci.« Naveh je bil tudi sam ugrabljen med terorističnim napadom na izraelski kibuc Be'eri 7. oktobra in odpeljan v Gazo, poroča avstrijski Kathpress. Po 50 dneh ujetništva je bil izpuščen skupaj s štiriletno sestrico, mamo, babico, teto in bratrancem. Njegov oče Tal Šoham, katerega usoda ostaja negotova, ima po navedbah Kathpressa avstrijsko državljanstvo.

Tudi jaz vsak dan molim. V naši hiši imamo majhno mizico, ki ji pravimo 'miza upanja'. Na njej prižigamo sveče in molimo za zdravje in osvoboditev mojega očeta.

Naveh je v pismu posebej izpostavil podporo papeža Frančiška pri reševanju talcev. Papež je »judovskim bratom in sestram v Izraelu« v začetku letošnjega februarja obljubil svojo pomoč, obsodil napade Hamasa in znova spomnil na talce, ki ostajajo v ujetništvu teroristične skupine. »Rad bi se Vam zahvalil iz vsega srca,« je zapisal deček - tudi zato, ker mu je papež zagotovil, da moli za njihovo izpustitev. »Tudi jaz vsak dan molim. V naši hiši imamo majhno mizico, ki ji pravimo 'miza upanja'. Na njej prižigamo sveče in molimo za zdravje in osvoboditev mojega očeta,« tako osemletnik, ki je na koncu zapisal: »Velik človek ste. Prosim, še naprej si prizadevajte za izpustitev naših družin in za mir.«

Naveh je v pismu opisal svoje izkušnje kot talec. Zaradi negotovosti glede očetove usode ga boli srce. »Pogrešam očeta in zelo me skrbi zanj,« piše deček. Pogreša tudi dedka, teto, invalidnega strica in njegovo negovalko, ki so bili vsi ubiti v napadu.

Po poročanju ameriških medijev naj bi bilo več deset talcev, ki so ostali v ujetništvu Hamasa, že mrtvih.

Na območju Gaze je bilo v množičnem napadu teroristične skupine Hamas na Izrael 7. oktobra lani ubitih več kot 1.200 oseb, 253 pa je bilo ugrabljenih. Odtlej so teroristi izpustili 105 talcev. Novih seznamov žrtev zaenkrat ni, po poročanju ameriških medijev naj bi bilo več deset talcev, ki so ostali v ujetništvu, že mrtvih. Med izraelsko kopensko ofenzivo je Hamas minulo sredo podal prvo ponudbo za prekinitev ognja, po kateri naj bi v zameno za štiriinpolmesečno prekinitev ognja na območju Gaze izpustili vseh preostalih 136 talcev.

Nalaganje
Nazaj na vrh