Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Med uslužbenci UNRWA tudi borci Hamasa?

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 30. 01. 2024 / 09:33
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2024 / 12:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Med uslužbenci UNRWA tudi borci Hamasa?
Univerzitetna šola UNRWA na okupiranem Zahodnem bregu. FOTO: Vatican Media

Med uslužbenci UNRWA tudi borci Hamasa?

Izrael je v zadnjih dneh januarja obtožil Agencijo Združenih narodov za palestinske begunce (UNRWA), da nekateri njeni člani dejavno sodelujejo s terorističnima skupinama Hamas in Islamski džihad.

Izraelska obveščevalna služba omenjeni agenciji pripisuje tudi vpletenost v Hamasov napad na Izrael 7. oktobra lani. Posledično so pri UNRWA prekinili sodelovanje z več sodelavci, nekatere zahodne države pa so začasno prekinile denarno pomoč agenciji, kot so v teh dneh poročali svetovni mediji.

Izrael svojih obtožb ni izrekel javno, prek neimenovanih virov pa so podatki prišli do večjih medijev. Po navedbah Reutersa obstaja več strani dolg zapis, po katerem naj bi bilo okoli 190 uslužbencev UNRWA, med njimi tudi učitelji, dejavnih kot borci Hamasa ali Islamskega džihada. Od teh naj bi jih bilo dvanajst vpletenih v oktobrski napad, enajst jih je zabeleženih poimensko in s fotografijami. Med njimi je, kot je zapisano v poročilu, tudi šolski svetovalni delavec, ki je svojemu sinu pomagal pri ugrabitvi ženske med vdorom Hamasa v Izrael 7. oktobra, ko je življenje izgubilo 1.200 oseb, 253 pa jih je Hamas zadržal kot talce.

Socialni delavec omenjene agencije je obtožen, da je sodeloval pri prenosu trupla ubitega izraelskega vojaka v Gazo in da je usklajeval premike malih tovornjakov, ki so jih uporabljali teroristi, ter oskrbo z orožjem, je navedeno v poročilu. Tretji Palestinec iz dokumentacije je obtožen sodelovanja pri napadu v kibucu Be'eri, kjer so teroristi pomorili desetino prebivalcev. Četrti je obtožen sodelovanja v napadu na Re'im, kjer je vojaška baza in kjer je bilo prizorišče rave zabave, na kateri so ubili več kot 360 oseb.

Philippe Lazzarini, generalni komisar UNRWA, v pogovoru za vatikanske medije. FOTO: Vatican Media

Več držav prekinilo financiranje

Po resnih obtožbah, izrečenih agenciji za palestinske begunce, je vsaj 15 držav, med njimi Združene države Amerike, Italija, Nemčija, Nizozemska, Švica, Združeno kraljestvo, Finska, Kanada in Avstralija, začasno prekinilo financiranje UNRWA, Evropska unija pa je napovedala, da bo razmere temeljiteje preučila in sporočila morebitne nadaljnje ukrepe. Države članice EU namreč niso enotne glede vprašanja, ali naj bi finančno pomoč ustavili ali ne. Medtem ko Izrael zahteva odstop generalnega komisarja UNRWA Philippa Lazzarinija in agencijo označuje kot »krinko za Hamas«, palestinsko vodstvo trdi, da Izrael izvaja »premišljen politični napad« na agencijo, ki jo že dolgo ostro kritizira, in Palestinci zahod pozivajo, naj organizacijo podpira še naprej.

Izrael Hamas obtožuje, da je »metodično in namerno razporedil svojo teroristično infrastrukturo v številne objekte in sredstva ZN«.

Agencija v Gazi po uradnih podatkih zaposluje 13.000 oseb, sodeč po poročilu izraelskih obveščevalcev naj bi bilo okoli deset odstotkov osebja povezanih s Hamasom in Islamskim džihadom: »Na podlagi obveščevalnih podatkov, dokumentov in osebnih izkaznic, zaseženih med spopadi, je zdaj mogoče označiti približno 190 terorističnih operativcev Hamasa in Islamskega džihada, ki so zaposleni pri UNRWA.« Hamas je v poročilu obtožen, da je »metodično in namerno razporedil svojo teroristično infrastrukturo v številne objekte in sredstva ZN«, vključno s šolami. Hamas obtožbe odločno zanika.

Humanitarna pomoč za Gazo, naložena na letalo v Kuvajtu. FOTO: Vatican Media

Guterres poziva k nadaljnji podpori, prav tako Slovenija

Glavni tajnik Združenih narodov Antonio Guterres je konec minulega tedna obljubil, da bo poklical na odgovornost vse zaposlene, ki so vpleteni v »odvratna« dejanja, vendar je države pozval, naj še naprej nudijo denarno pomoč UNRWA iz človekoljubnih razlogov: »Več deset tisoč moških in žensk, ki delajo za UNRWA, mnogi v najnevarnejših razmerah za človekoljubne delavce, ne sme biti kaznovanih. Nujne potrebe obupanega prebivalstva, ki mu služijo, je treba zadovoljiti.« Devet obtoženih uslužbencev je agencija odpustila in začela preiskavo pritožbe.

Slovenija se pridružuje pozivu glavnega tajnika ZN, naj Zahod še naprej nudi denarno pomoč UNRWA iz človekoljubnih razlogov.

Pozivu glavnega tajnika ZN se pridružuje tudi Slovenija, »saj bi bila sicer ogrožena življenja Palestincev«, kot so po navedbah STA danes pojasnili na zunanjem ministrstvu. O prispevku UNRWA za letos vlada še ni odločala. Slovenija je UNRWA lani namenila 1,2 milijona evrov, največ v vseh letih doslej.

Če bo agencija dolgoročno izgubila denarno podporo zahoda, bo to močno ohromilo njeno delo. Organizacija zagotavlja storitve 5,9 milijona palestinskim beguncem v Gazi, na Zahodnem bregu, v vzhodnem Jeruzalemu, Jordaniji, Libanonu in Siriji. Po februarju morda ne bo mogla zagotavljati niti osnovnih življenjsko pomembnih storitev, če darovalci ne bodo preklicali začasne ukinitve denarnih sredstev.

Kupi v trgovini

Pomlad v Palestini
Proza
24,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh