Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Osilnica: ameriški duhovnik odkriva svoje slovenske korenine [FOTO, VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 20. 05. 2024 / 10:20
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 20.05.2024 / 14:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Osilnica: ameriški duhovnik odkriva svoje slovenske korenine [FOTO, VIDEO]
Bratje Poje, Nathan, Kyle in Kiernan, ter domači župnik Gregor Kunej po binkoštni sveti maši v župnijski cerkvi sv. Petra in Pavla v Osilnici. FOTO: M. M. Š.

Osilnica: ameriški duhovnik odkriva svoje slovenske korenine [FOTO, VIDEO]

V župniji Osilnica so na binkoštno nedeljo obhajali nekoliko neobičajno nedeljsko bogoslužje: obiskal jih je mlad ameriški duhovnik slovenskih korenin Kyle Poje, ki je sveto mašo obhajal v latinščini, pridigal v angleškem jeziku, v slovenščini pa ga je dopolnjeval domači župnik in somaševalec Gregor Kunej.

»Father Kyle«, kot mladega duhovnika naslavljajo v ZDA, prihaja iz nadškofije Seattle v ameriški zvezni državi Washington. Odraščal je v ljubeči družini s sedmimi otroki, oba starša in štirje sorojenci pa služijo oz. so služili v ameriški vojski. Družina se je zaradi očetove vojaške kariere selila po vseh Združenih državah, krajši čas so preživeli tudi v Evropi, nazadnje pa so se ustalili v zvezni državi Washington.

Kyle Poje in Gregor Kunej med slovesnim binkoštnim bogoslužjem. FOTO: M. M. Š.

Kyle je pred mašniškim posvečenjem, ki ga je prejel leta 2021, študiral filozofijo na univerzi Gonzaga v ZDA in teologijo na Severnoameriškem papeškem kolegiju v Rimu. Trenutno je študent kanonskega prava v ameriški prestolnici Washington.

Duhovnik Kyle je pred dvema letoma ugotovil, da rod Pojetovih izvira iz Slovenije, in tako se je v letošnji pomladi z dvema bratoma odpravil v Evropo odkrivat sledi svojih prednikov.

Kot pravi sam, ga zelo zanima zgodovina njegove družine. Pred dvema letoma je ugotovil, da rod Pojetovih izvira iz Slovenije (in ne Hrvaške, kot je sprva mislil njegov oče), in tako se je v letošnji pomladi z dvema bratoma odpravil v Evropo odkrivat sledi svojih prednikov.


Prisrčen sprejem v Osilnici

Na sončno binkoštno nedeljo so mladega duhovnika in njegova brata z veseljem sprejeli v eni najjužnejših slovenskih župnij, kjer je priimek Poje precej pogost. Že pred začetkom svete maše so h Kylu pristopali domačini in mu razkrivali rodbinske vezi: trije bratje so bili nenadoma obdani s celo množico (daljnih) sorodnikov. Kyle je hvaležno sprejel nekaj knjižnih darov, posebej pa sta ga nagovorili knjiga receptov iz Osilniške doline in popis sakralne zgodovine tega območja.

Duhovnik Kyle je maševal v cerkvi, v kateri je bil krščen njegov prapraded. FOTO: M. M. Š.

Mladi duhovnik je nato vidno ganjen obhajal slovesno binkoštno bogoslužje v cerkvi sv. Petra in Pavla, v kateri je njegov prapraded Jakob Poje prejel zakrament svetega krsta. V pridigi se je zahvalil za vero in kulturo, ki ju je prejel od svojih slovenskih prednikov. Podobno kot Jakob, ki je brez znanja angleškega jezika prišel v Ameriko, se tudi sam počuti malce nebogljenega v državi, katere jezika ne govori dobro, je pojasnil, »pa vendar sem prišel, da bi z vami delil svojo vero«. In to ravno na praznik binkošti, »ko so besede apostolov razumeli vsi narodi, navzoči v Jeruzalemu, potem ko so prejeli dar Svetega Duha«.

Rodbinski portret ... FOTO: M. M. Š.

Kyle Poje Binkostni nagovor.docx

»Father Kyle« je zbrano občestvo – med njimi številne sorodnike – povabil, naj »v katerem koli jeziku ali jezikih, ki jih govorimo«, oznanjajo »mogočna Božja dela« ter delijo zgodbe o tem, kako Bog deluje v njihovih življenjih. Obenem je spomnil, kako nam Jezus »ne glede na jezik« prek evharistije sporoča, da smo vsi skupaj ljubljeni Božji otroci. V moči evharistije »še naprej oznanjajmo mogočna Božja dela, da bodo tudi prihodnji rodovi prejeli to, kar je prejela družina Poje in številne druge družine: krščansko vero in s tem večno življenje z Bogom v nebeškem kraljestvu«, je mladi duhovnik sklenil svoje misli v župniji svojih prednikov.

Nalaganje
Nazaj na vrh