Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Fara pri Kočevju: župnijsko žegnanje z dobrodelno noto za pomoč poplavljenim [FOTO]

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 16. 08. 2023 / 10:15
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.08.2023 / 19:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Fara pri Kočevju: župnijsko žegnanje z dobrodelno noto za pomoč poplavljenim [FOTO]
Nadškof Ivan Jurkovič, apostolski nuncij v Kanadi in domačin iz Banje Loke pri Kostelu, na veliki šmaren vsako leto obišče rojstno župnijo in skupaj z duhovniki celotne kočevske dekanije obhaja slovesno sveto mašo. FOTO: Igor Kastelic

Fara pri Kočevju: župnijsko žegnanje z dobrodelno noto za pomoč poplavljenim [FOTO]

Župnijsko žegnanje v Fari pri Kočevju je dogodek, ki v ta kraj ob reki Kolpi vsako leto privabi veliko število romarjev.

Farna cerkev je posvečena Marijinemu vnebovzetju, cerkveno slovesnost pa tradicionalno dopolnjuje občinska prireditev Tamburanje va Kostele, in ob pestrem dogajanju v prazničnih avgustovskih dneh se pri Mariji Vnebovzeti na Fari zberejo domačini od blizu in daleč, izseljeni in razseljeni Kostelci ter seveda številni drugi gostje.

Župnijska cerkev v Fari pri Kočevju je posvečena Marijinemu vnebovzetju. FOTO: Igor Kastelic

Letošnje obhajanje župnijskega in občinskega praznika je bilo nekoliko drugačno: zaradi katastrofalnih poplav, ki so v začetku avgusta prizadele predvsem severno Slovenijo, so se v eni najmanjših slovenskih občin odločili za odpoved »tamburanja«, v župniji pa so na ta dan cerkveni slovesnosti dodali še dobrodelno noto: druženje po praznični sveti maši so namenili zbiranju sredstev za pomoč najbolj prizadetim v nedavnih poplavah.

Danes ste vstali in pohiteli naproti našim bratom in sestram, ki so v stiski in potrebi po katastrofalnih poplavah.

Kot je v zahvali na družbenih omrežjih zapisal tamkajšnji župnik Gregor Kunej, so se udeleženci prazničnega žegnanja podobno kot Marija odzvali klicu na pomoč: »Danes ste vstali in pohiteli naproti našim bratom in sestram, ki so v stiski in potrebi po katastrofalnih poplavah.«

Nadškof Ivan Jurkovič, apostolski nuncij v Kanadi. FOTO: Igor Kastelic

Zahvala je bila namenjena tudi nadškofu Ivanu Jurkoviču, apostolskemu nunciju v Kanadi in domačinu iz Banje Loke pri Kostelu, ki na veliki šmaren vsako leto obišče rojstno župnijo in skupaj z duhovniki celotne kočevske dekanije obhaja slovesno sveto mašo. Nadškof Jurkovič se rad vrača v domače kraje, saj je to vedno priložnost za srečanje in pogovor s sorodniki in prijatelji, ki vatikanskega diplomata z veseljem sprejmejo v svojo sredo.

Prifarski muzikantje so v dobrodelen namen pripravili čudovit koncert. FOTO: Igor Kastelic

Domače gospodinje in članice Društva kmečkih žena Nežica so poskrbele za sladke dobrote, s katerimi so po maši postregle romarjem, Prifarski muzikantje pa so v dobrodelen namen pripravili čudovit koncert: izkupiček prazničnega druženja po zadnjih podatkih znaša prek 7.600 evrov.

Nalaganje
Nazaj na vrh