Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Oskrunjen grob novega svetnika Junipera Serre

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 30. 09. 2015 / 10:33
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:25
Ustavi predvajanje Nalaganje

Oskrunjen grob novega svetnika Junipera Serre

Papež je španskega frančiškana za svetnika razglasil med nedavnim obiskom v ZDA.

Le nekaj dni po kanonizaciji špansko-ameriškega misijonarja Junipera Serre (1713-1784), papež Frančišek ga je za svetnika razglasil med nedavnim obiskom v Združenih državah Amerike, je njegov grob postal tarča vandalskega napada. Neznanci so v noči na nedeljo prevrnili svetnikov kip na dvorišču cerkve sv. Karla Boromejskega v kalifornijskem mestu Carmel-by-the-Sea in ga pomazali z zeleno in belo barvo.



Po navedbah policije naj bi v misijonski postaji Carmel oskrunili tudi več drugih kipov in nagrobnikov, vendar le tiste evropskih priseljencev. Grobovi staroselcev so ostali nedotaknjeni, zato je primer označen kot sovražno dejanje.

V misijonski cerkvi je bilo za minulo nedeljo napovedano bogoslužje v čast Juniperu Serri. Na svojem profilu družabnega omrežja Facebook je samostanska skupnost pozvala prostovoljce k pomoči pri čiščenju in poudarila, da sta »mir in služenje lahko edini poti do svetosti«.

Papež je frančiškanskega misijonarja s španske Mallorce za svetnika razglasil pred tednom dni. Med bogoslužjem v Washingtonu ga je označil kot zglednega misijonarja in zagovornika pravic staroselcev. Kljub temu je bilo proti Serrovi kanonizaciji organiziranih precej protestov.

Misijon San Borromeo je bil od leta 1770 pod vodstvom Junipera Serre osrednji sedež frančiškanov za njihovo oznanjevanje krščanstva v severni Kaliforniji. Svetnik je pokopan v tamkajšnji cerkvi.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh