Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ostra kritika kardinala Dolana do Obaminega intervjuja o istospolnih zakonskih zvezah

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 14. 05. 2012 / 08:46
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ostra kritika kardinala Dolana do Obaminega intervjuja o istospolnih zakonskih zvezah

Newyorški nadškof meni, da ‘ne moremo molčati v luči besed in dejanj, ki spodkopavajo institucijo zakona kot temeljnega kamna naše družbe’.

Ameriški škofje so izrazili ostro kritiko do stališč ameriškega predsednika Baracka Obame o istospolnih zakonskih zvezah. Kardinal Timothy Dolan, predsednik Škofovske konference Združenih držav Amerike, je predsednikove izjave označil kot ‘zelo vznemirjujoče’.

“Ne moremo molčati v luči besed in dejanj, ki spodkopavajo institucijo zakona kot vogelnega kamna naše družbe”, je minuli teden pojasnil newyorški nadškof: “Ljudje v tej deželi in še posebej otroci si zaslužijo kaj boljšega”.

Predsednik Obama pa je bil deležen pohvale škofa Genea Robinsona, prvega javno priznanega homoseksualnega škofa episkopalne (anglikanske) Cerkve v Združenih državah Amerike. Njegovo posvečenje pred devetimi leti je v svetovni anglikanski skupnosti povzročilo precejšnje napetosti. Po Robinsonovih besedah se je ‘Obama postavil na pravo stran zgodovine’.

Kardinal Dolan je v svoji izjavi v imenu celotne škofovske konference spomnil na odprto pismo Obami z dne 20. septembra 2011. V pismu so škofje pojasnili, da ‘podpirajo vsak pozitiven ukrep predsednika in vlade, ki bo okrepil zakonsko zvezo in družino’.

Trenutna podpora predsednika Obame istospolnim zakonskim zvezam ‘žal ne preseneča’. Je posledica različnih dejavnikov, ki skušajo izničiti ali pa spregledati edinstveni pomen zakonske zveze, pojasnjuje kardinal.

Predsednik Obama se je minuli teden v pogovoru za televizijsko mrežo ABC prvič javno zavzel za legalizacijo istospolnih zakonov v Združenih državah Amerike. “Zame osebno je pomembno, da postavim dober zgled, zato poudarjam, da bi istospolni pari morali imeti možnost uradne sklenitve zakonske zveze”, je dejal ameriški predsednik in dodal, da je njegovo spremenjeno mnenje tudi posledica negativnih izkušenj istospolnih parov med znanci njegovih dveh hčera.

V začetku minulega tedna so v Severni Karolini, kjer so na vodilnem mestu člani republikanske stranke, kot v trideseti ameriški zvezni državi zavrnili zakonsko dopolnilo, ki bi dopuščalo sklepanje istospolnih zakonskih zvez. Po neuradnih podatkih je na referendumu 61% prebivalcev glasovalo za spremembo, 39% pa naj bi jih temu nasprotovalo. V dneh pred referendumom so si člani kabineta prizadevali, da mnenje predsednika Obame ne bi vplivalo na odločitev tamkajšnjih volilcev.

Po raziskavi javnomnenjskega inštituta ‘Pew Research Center’ v letošnjem februarju 46% Američanov podpira možnost sklepanja istospolnih zakonskih zvez. Med katoličani naj bi bila stopnja podpore še višja, kar 52%. Med ‘belimi’ evangeličani pa se jih 74% ne strinja z legalizacijo istospolnih zakonov.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh