Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Otroci alkoholikov lahko normalno zaživijo

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 21. 03. 2019 / 12:38
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.04.2019 / 07:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Otroci alkoholikov lahko normalno zaživijo

Otroci alkoholikov lahko normalno zaživijo

O življenju odraslih otrok alkoholikov je spregovoril psihoterapevt Matjaž Petrič.
V postnem času poteka akcija 40 dni brez alkohola, v kateri Slovenska karitas opozarja na posledice alkoholizma v prometu, družbi in družini. Če ste v začaranem krogu omame, pomislite na svoje starše, zakonca in otroke, ki jim otroštvo z alkoholikom lahko pusti močne posledice, ki jih morajo v odraslosti predelati, da lahko normalno zaživijo. Kakšno je življenje otrok alkoholikov tudi v odrasli dobi, je povedal Matjaž Petrič, ki v centru Upanje v Ljubljani vodi skupino za odrasle otroke alkoholikov.

    Celoten članek si preberite v reviji Praznična.

    Zakaj starši bolj vzljubijo alkohol kot svojega otroka?

    Razlogi so različni. Ti starši pogosto tudi sami prihajajo iz disfunkcionalnih družin ali so imeli kasneje v življenju travmatično izkušnjo, ki jim je toliko spremenila doživljanje sebe in sveta, da so za uravnavanje svojega razpoloženja začeli čezmerno piti alkohol. S pogosto zlorabo alkohola se vzpostavi krog odvisnosti, ki se sčasoma postane organska potreba, da lahko telo »normalno« deluje.

    Odvisnost posameznika naposled pripelje tako daleč od samega sebe, da povsem odmisli svoje vrednote, odgovornosti, prioritete. Skozi leta otrok in starš drug v drugem le še stežka prepoznavata vlogi drug drugega. V teh družinah gre za preživetje in stalen boj. Alkoholizem je izjemno močna in uničevalna družinska bolezen. Alkoholizem se ne zgodi tako iznenada kot srčni napad, temveč se počasi in tiho razpreda dokler ga družina ne prepozna. Do takrat je že pustil svoj pečat na vsakem družinskem članu. Najhujše je zanikanje, saj se vse potlači v nezavedno.

    Kakšni so ti otroci kot odrasli?

    Odrasli otroci alkoholikov težko postavljajo meje, gojijo nezdravo skrb za drugega, ki jo zamenjujejo za ljubezen. Zanje so značilni pretiran nadzor drugih in okolja, perfekcionizem, ali popoln kaos, nepredelana občutja iz primarne družine, doživljajska zagrenjenost in črnogledost, težave pri izražanju svojih občutij, padanje v zasvojenosti in odvisnosti, iščejo odobravanje drugih, kritizirajo sebe in druge, tolerirajo neprimerno vedenje, imajo težave v intimnih odnosih, so anksiozni in zaskrbljeni, imajo nizko samopodobo, so zelo odgovorni ali popolnoma neodgovorni. Sicer pa so zelo sočutni, ki so vedno pripravljeni pomagati drugim v stiski, prevečkrat za ceno tega, da bi poskrbeli zase. Lahko so zelo uspešni, tudi deloholiki.

    Celoten članek si preberite v reviji Praznična.

Kupi v trgovini

Za Cerkev služenja in uboštva
Duhovna rast
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh