Zapri
Iskanje

Otroški dispanzer Sveta Marta v Vatikanu

Objava: 05. 01. 2010 / 08:03
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Otroški dispanzer Sveta Marta v Vatikanu

Namenjen je zdravstveni oskrbi revnih otrok, predvsem tistih, ki prihajajo iz priseljenih družin, katere ne morejo plačevati zdravstvenih storitev za svoje otroke
Otroški dispanzer Sveta Marta v Vatikanu odpira vrata za zdravstveno oskrbo revnih otrok, predvsem tistih, ki prihajajo iz priseljenih družin, katere ne morejo plačevati zdravstvenih storitev za svoje otroke. Konec prejšnjega leta je dispanzer prejel novo opremo za zobozdravstveno ambulanto, k čemer je prispeval tudi papež Benedikt XVI. K zobozdravniku k Sveti Marti v Vatikan vsako leto pride okrog sedemsto petdeset otrok, kar pomeni okrog štiristo družin. Od teh je polovica v Rim priseljenih iz južnoameriških držav, okrog sto iz evropskih držav, dobrih sedemdeset družin je priseljenih iz Afrike, približno petdeset pa iz Azije.

Kot je za vatikanski radio povedala direktorica dispanzerja redovna sestra Chiara Pfister, želijo tem revnim družinam pomagati ob prihodu novega člana, kajti mati po rojstvu otroka pogosto izgubi službo. Zato v zdravstvenem domu dela tudi skupina prostovoljcev, ki staršem in otrokom pomagajo na različnih področjih in na različne načine. Gre za nudenje pomoči sočloveku, ne glede na narodno, kulturno ali versko pripadnost, saj izhajajo iz načela, da so vsi ljudje med seboj bratje in sestre, je dejala Pfistrova. Večina družin je katoliških, vendar prihajajo k njim tudi tri družine, ki pripadajo koptski Cerkvi, okrog petdeset jih pripada drugim krščanskim veroizpovedim, več kot dvajset družin je muslimanskih, ter nekaj budističnih in hinduističnih.

Otroški dispanzer nudi osnovno zdravstveno oskrbo in psihološko svetovanje, poleg tega pa družine oskrbuje z mlekom, otroškimi vozički, obleko, igračami, s plenicami in hrano. Dojenčki pridejo na kontrolo vsakih petnajst dni, posebno svetovanje pa nudijo tudi mamicam. V letu 2009 so imeli več kot 4.000 pregledov. Temeljnega pomena za dispanzer je seveda prostovoljno delo zdravnikov, od pediatrov in ginekologov, do dermatologov, zobozdravnikov, ortopedov in psihologov. Zahvaljujoč Vatikanski lekarni pa male paciente lahko oskrbujejo tudi z zdravili.

Otroški dispanzer Sveta Marta je bil ustanovljen 8. maja leta 1922, ko je ustanovo blagoslovil papež Pij XI. Leto poprej je Američanka Dula Dracek, zaposlena v podjetju za proizvodnjo mleka, papežu Benediktu XV. predlagala oskrbo s hrano za vse v Rim priseljene otroke. K projektu so takoj pristopile redovnice Hčere ljubezni sv. Vincencija Pavelskega, ki dispanzer vodijo še danes, ter različni zdravniki in prostovoljci. Papež Pij XII. je večkrat osebno finančno podprl delovanje dispanzerja, njegovi nasledniki pa so mu sledili ter v skladu z naraščanjem števila pacientov dispanzerski dejavnosti zagotavljali ustrezne prostore, opremo in nujne potrebščine.

Sedanji papež Benedikt XVI. je vatikanski dispanzer Svete Marte obiskal na začetku svojega pontifikata, 30. decembra 2005, in se takrat srečal z osebjem, s prostovoljci in z otroki ter njihovimi družinami.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh