Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Otroški vojaki so ena izmed najbolj nečloveških dram naše dobe’

Objava: 16. 02. 2012 / 07:39
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Otroški vojaki so ena izmed najbolj nečloveških dram naše dobe’

Papeška misijonska družba poziva k podpori v boju proti rekrutiranju otrok.

“To je ena izmed najbolj nečloveških dram naše dobe: izrabljanje otrok za vojake.” S temi besedami so pri Papeški misijonski družbi opozorili na nedavni ‘mednarodni dan proti vojaškem služenju otrok’, ki smo ga obhajali 12. februarja. Po doslej znanih podatkih omenjene družbe mora v več kot štiridesetih državah po vsem svetu okoli četrt milijona otrok in mladostnikov v vojnih spopadih ščititi glave odraslim borcem, kot so zapisali v svojem poročilu.

V deželah, kot je denimo Uganda, je Cerkev tista, ki sprejema nekdanje otroške vojake, pojasnjujejo pri papeški družbi Missio. Ti otroci so bili prisiljeni ubijati, zato nihče noče imeti opravka z njimi. S pomočjo sodelavcev misijonske družbe se nekdanji mladi borci učijo odpuščati, prositi odpuščanja in moliti za svoje žrtve.

‘Missio’ si po vsem svetu prizadeva proti rekrutiranju otrok kot vojakov in za ponovno vključevanje prizadetih v družbo. Kot primer navajajo projekt svoje partnerske organizacije v Ugandi, ki skrbi za nekdanje otroške vojakinje, zdaj mlade mamice. Te so deležne poklicne vzgoje in duhovne oskrbe. Njihovi otroci, ki so pogosto sad posilstev, lahko tu obiskujejo šolo, dobijo ustrezno prehrano in potrebno varnost in zaščito, ki jim je mamice zaradi svojih travmatičnih izkušenj ne morejo samodejno nuditi.

V boju za ponovno vključevanje nekdanjih otroških vojakov v družbo se v Ugandi ukvarjajo tudi z mladimi fanti, ki so kot borci doživljali nepredstavljive stvari. Danes osemnajstletnega Josepha so kot dečka ugrabili in ga prisilili, da se je boril v vrstah vodje uganskih upornikov Josepha Konyja. Kot pričuje mladostnik, je moral početi odvratne stvari. Njegov brat je kot otroški vojak izgubil življenje, sam pa je po treh letih uspel pobegniti. S pomočjo človekoljubne organizacije se je naučil odpuščati in prositi odpuščanja.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh