Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Otto von Habsburg je bil 'velik Evropejec katoliške širine'

Objava: 04. 07. 2011 / 10:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Otto von Habsburg je bil 'velik Evropejec katoliške širine'

Na svojem domu na Bavarskem je danes v starosti osemindevetdeset let umrl najstarejši sin zadnjega avstro-ogrskega cesarja, nekdanji evropski poslanec Otto von Habsburg.

Na svojem domu na Bavarskem je danes v starosti osemindevetdeset let umrl najstarejši sin zadnjega avstro-ogrskega cesarja, nekdanji evropski poslanec Otto von Habsburg, so sporočili iz njegovega urada.

Otto von Habsburg je bil rojen 20. novembra 1912 v Avstriji, po koncu habsburške monarhije pa je njegova družina odšla v izgnanstvo v Švico in kasneje na Madeiro. Doštudiral je v Belgiji. Bil je nasprotnik nacizma in Hitlerjeve priključitve Avstrije, Hitler pa ga je videl kot grožnjo svojim načrtom. Zato je zbežal v ZDA, od koder se je vrnil po koncu druge svetovne vojne in se nato posvetil združevanju Evrope. Sodeloval je pri ustanavljanju Panevropske unije in bil njen predsednik od leta 1973 do leta 2004. Na avstrijsko ozemlje je lahko ponovno stopil šele leta 1966 po večletnem pravnem boju z avstrijsko vlado.

Od leta 1979 do leta 1999 je bil član Evropskega parlamenta, kamor je bil izvoljen na listi bavarske Krščansko-socialne unije. Po padcu komunizma je bil vnet zagovornik širitve Evropske zveze na Vzhod.

Otto von Habsburg je bil poročen s princeso Regino von Sachsen-Meiningen, ki je umrla lani. Imela sta sedem otrok, dvaindvajset vnukov in dva pravnuka. Njegov najstarejši sin Karl Habsburg-Lothringen, zdaj vodja družine Habsburg, je danes dejal, da je bil njegov oče izjemen človek in velik Evropejec, poročajo pri STA.

Rekvijem za ‘velikim Evropejcem katoliške širine’, kot je Otta von Habsburga v pogovoru za avstrijsko katoliško agencijo Kathpress označil dunajski nadškof, kardinal Christoph Schönborn, bo predvidoma 16. julija v dunajski katedrali sv. Štefana, pokopan pa bo v grobnici Habsburgov na Dunaju, so še sporočili iz njegovega urada.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh