Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

OVSE: Vatikan o vlogi žensk v mirovnih prizadevanjih

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 19. 01. 2021 / 10:43
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.01.2021 / 10:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
OVSE: Vatikan o vlogi žensk v mirovnih prizadevanjih

OVSE: Vatikan o vlogi žensk v mirovnih prizadevanjih

Diplomat Urbanczyk za sodelovanje žensk na vseh ravneh reševanja sporov.

FOTO: Wikipedia

Vatikan podpira poziv novega švedskega predsedstva Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) za spodbujanje sodelovanje žensk v mednarodnih mirovnih prizadevanjih. Ženske lahko »nenadomestljivo prispevajo« k spravi in izgradnji miru, je na zadnjem zasedanju stalnega sveta OVSE poudaril predstavnik Svetega sedeža pri omenjeni organizaciji s sedežem na Dunaju, Janusz Urbanczyk. Vatikanski diplomat je pri tem izrecno izpostavil potrebo po »spodbujanju vloge žensk na vseh ravneh preprečevanja sporov, upravljanja in premagovanja kriznih razmer ter oskrbe po končanem sporu«.

Švedska je z novim letom od Albanije prevzela predsedovanje OVSE. Povečana prizadevanja za sodelovanje žensk v upravljanju mednarodnih sporov in tudi prenašanje odgovornosti na ženske na gospodarskem področju (»economic empowerment«) za novo državo na vrhu organizacije sodi med prednostne naloge, je švedska zunanja ministrica Ann Linde pojasnila na zasedanju, ki so ga v skladu z varnostnimi ukrepi med koronaepidemijo priredili v virtualni obliki.

Dialog in spoštovanje mednarodnega prava, ključna dejavnika pri reševanju mednarodnih sporov

Vatikanski diplomat Urbanczyk je v svojem nagovoru izpostavil tudi pomen dialoga in spoštovanja mednarodnega prava kot ključnih dejavnikov pri reševanju mednarodnih sporov. Resničnejši in trajnejši mir je mogoč le »ob upoštevanju globalne etike solidarnosti in sodelovanja v službi prihodnosti, ki jo oblikujeta medsebojna odvisnost in sodgovornost znotraj celotne človeške družine danes in jutri«, je Urbanczyk povzel papeževe besede iz njegove zadnje okrožnice Vsi smo bratje.

Tudi 30 let po koncu hladne vojne nerešeni spori še vedno ogrožajo mir in stabilnost na območju OVSE. V skupnih prizadevanjih za mir in napredek, »z vsemi njihovimi poskusi in napakami, uspehi in padci« ne smemo nikoli popustiti ali obupati, je Urbanczyk svoj nagovor sklenil z besedami nekdanjega glavnega tajnika OZN Daga Hammarskjölda (1905-1961).

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh