Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Oznanjajte evangelij tudi s pomočjo novih medijskih tehnologij'

Za vas piše:
Radio Vatikan
Objava: 29. 10. 2009 / 17:51
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Oznanjajte evangelij tudi s pomočjo novih medijskih tehnologij'

Sveti oče je sprejel udeležence plenarnega zasedanja Papeškega sveta za sredstva družbenega obveščanja

Papež Benedikt XVI. je včeraj sprejel udeležence plenarnega zasedanja Papeškega sveta za sredstva družbenega obveščanja, ki se je včeraj zaključilo v Rimu, in v govoru med drugim poudaril, da je pri vernikih vrednotenje novih medijskih tehnologij vedno povezano z verskim vidikom. Sveti oče je odgovorne osebe na medijskem področju ponovno pozval, da spodbujajo kulturo spoštovanja do človekovega dostojanstva in dialog, ki je zakoreninjen v iskrenem iskanju resnice, kulturo prijateljstva, ki se ne zapira vase, temveč spodbuja razvoj sposobnosti vsakega posameznika, da bi bil v službi celotne človeške skupnosti.

Cerkev po papeževih besedah lahko razumemo kot ‘diakonijo kulture’ v današnjem digitalnem svetu, ki hodi po poteh, da bi oznanjevala evangelij, edino Besedo, ki lahko odreši človeka. Papeški svet za sredstva družbenega obveščanja se resno posveča vsakemu elementu nove medijske kulture, začenši pri etičnih vidikih ter usposabljanju in usmerjanju posameznih lokalnih Cerkva na področju množičnih medijev, ki so pomemben del vsakega pastoralnega dela.

Ravno značilnosti novih medijev nam omogočajo, je nadaljeval papež, da se na širokem polju razvijajo svetovanje, pogovori in usklajevanja ter se spodbuja učinkovito širjenje evangelijskega sporočila. Za vernike pa je pravilno vrednotenje množičnih medijev nujno potrebno, je poudaril Benedikt XVI. ter dodal, da je le to vedno postavljeno na verski vidik, zavedajoč se, da je učinkovitost oznanjevanja evangelija vedno najprej odvisna od delovanja Svetega Duha, ki vodi Cerkev in človeštvo.

Papež je vse, ki v katoliški Cerkvi delujejo na medijskem in pastoralnem področju, pozval, naj sprejmejo izzive, pred katere je z novimi tehnološkimi oblikami postavljena evangelizacija. Sveti oče je v nagovoru tudi spomnil na dva pomembna cerkvena dokumenta s področja množičnih medijev: pastoralno navodilo Občestvo in napredek papeža Pavla VI. in Na pragu novih časov papeža Janeza Pavla II. Kot je dejal, je papež Janez Pavel II. opozoril, da cilj uporabe množičnih medijev ni le v tem, da se pomnoži oznanjevanje evangelija, saj je evangelizacija v moderni družbi v veliki meri odvisna od medijskega vpliva.

Po besedah poljskega papeža ni dovolj le uporaba medijev za širjenje krščanskega sporočila in cerkvenega nauka, temveč je treba to sporočilo vnesti v to novo kulturo, ki jo oblikujejo sodobni načini komunikacije. Cerkev je postavljena pred izziv, da ljudem tretjega tisočletja oznanja evangelij tudi na načine, ki so značilni za današnjo kulturo, a pri tem evangelijsko vsebino ohranja nespremenjeno, je poudaril Benedikt XVI.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh