Zapri
Iskanje

Oznanjalo že 600 misijonarjev

Za vas piše:
K. H.
Objava: 04. 12. 2019 / 08:13
Oznake: Cerkev, Družba, Galerija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.09.2021 / 14:53
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Oznanjalo že 600 misijonarjev

Oznanjalo že 600 misijonarjev
V galeriji Družina na ogled potujoča razstava o življenju in delu slovenskih misijonarjev od 14. stoletja do danes.

Na god misijonarja sv. Frančiška Ksaverja in dan, ko se Slovenci »na ta veseli dan kulture« spominjamo tudi rojstnega dne Franceta Prešerna, je ravnatelj Misijonskega središča Slovenije Matjaž Križnar v galeriji Družina odprl potujočo misijonsko razstavo o življenju in delu slovenskih misijonarjev. Na panojih je predstavljenih prek slovenskih 600 misijonarjev, ki so v sedmih stoletjih - od prevga misijonarja, frančiškana p. Odorika Mattiuzzija, v letih 1327 do 1330 je deloval na Kitajskem, pa vse do misijonarjev, ki so v misijonih še danes - oznanjali evangelij po širnem svetu.


Razstavo je odprl ravnatelj Misijonskega središča Matjaž Križnar, porgram od odprtju je povezovala vodja marketinga založbe Družina Manica Ferenc


Poleg panojev s fotografijami in biografskimi podatki misijonarjev so v vitrinah razstavljeni še predmeti, ki jih prinesejo misijonarji ob obiskih domovine v misijonsko središče »kot spomin in zahvalo«, kot je dejal Križnar. Spomnil je, da je podobna razstava že potovala po Sloveniji pred drugo svetovno vojno, takrat so jo vozili okoli z avtobusom. »Mi jo pripeljemo s prikolico«, se je pošalil ravnatelj misijonskega središča in poudaril, da »prikaz slovenskih misijonarjev sicer ni znanstveno delo, je pa spodbuda, da bi se bolj zavedali bogastva, ki ga ima slovenski narod v svojih ljudeh, ki oznanjajo evangelij, kjer ga še ne poznajo. Da bi se spomnili bogastva mož in žena, ki so šli po svetu in kdaj tudi za ceno lastnega življenja oznanjali nauk Jezusa Kristusa.«

Ravnatelj Križnar se je ob odprtju razstave zahvalil tedniku Družina, da zvesto spremlja delo slovenskih misijonarjev, prinaša med slovenske kristjane njihove misli, saj na ta način narod dobiva spodbudo, kot je dejal, »imeti misijonarje v srcu, v molitvi in povezanosti, da skupaj gradimo boljši svet.«Razstava je že bila na ogled v Kregarjevem atriju Zavoda sv. Stanislava, v Novem mestu in v Prekmurju, v galeriji Družina bo na ogled do 30. decembra, vsak delovnik od 9. do 17. ure. Prihodnji teden, 9. decembra, bodo sodelavci Misijonskega središča razstavo obogatili še z več deset jaslicami, ki so jih misijonarji v vseh letih prinašali z vseh koncev sveta.Več v videoposnetku.
Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

2,00€ Poglej izdelek: Molitev na pet prstov
Nalaganje
Nazaj na vrh