Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

P. Ambrož Mušič: Odhajanje zahteva ponižnost

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 09. 08. 2022 / 05:00
Oznake: Duhovnik, Župnija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.08.2022 / 22:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
P. Ambrož Mušič: Odhajanje zahteva ponižnost
p. Ambrož Mušič, dosedanji duhovni pomočnik v Župniji Ljubljana – Marijino oznanjenje, je bil razrešen te službe ter imenovan za župnika Župnije Ljubljana – Bežigrad in soupravitelja Župnije Ljubljana – Šiška. FOTO: osebni arhiv

P. Ambrož Mušič: Odhajanje zahteva ponižnost

V prvi polovici avgusta se duhovniki selijo – »stari« se poslavljajo, »novi« prihajajo. Kar v 150 župnijah se v teh dneh dogajajo spremembe, največ v škofijah Celje in Novo mesto, kar je spričo novih škofov razumljivo. Kako so »premeščeni« duhovniki sprejeli škofove odločitve? Eden od njih, p. Ambrož Mušič, dosedanji duhovni pomočnik v Župniji Ljubljana – Marijino oznanjenje, je bil razrešen te službe ter imenovan za župnika Župnije Ljubljana – Bežigrad in soupravitelja Župnije Ljubljana – Šiška. Povedal je:

Duhovnost manjšega brata vključuje soočanje z dejstvom, da smo na tem svetu »tujci in popotniki«, kot se je izrazil že apostol Peter in kar je rad poudarjal tudi sv. Frančišek Asiški. Ko gre torej za premeščanje bratov, ima v tej luči poslušnost predstojnikom zame močan preroški značaj. Do izraza pride nenavezanost na zemeljsko in odprtost za večno. Ta duhovni temelj je zame osnova.

Ker sem bil kar nekaj časa tudi sam v vodstvu naše province in tako aktivno vključen v iskanje potrebnih personalnih rešitev, vem, kako je to zahteven in kompleksen proces. Zaupam predstojnikom in jih pri njihovih odločitvah spoštujem, ker se zavedam, koliko stisk, pogovorov, negotovosti pa tudi vere in molitve je v ozadju.

Celoten seznam letošnjih premestitev duhovnikov v vseh slovenskih (nad)škofijah TUKAJ.

Odhajanje, poslavljanje in puščanje za seboj – vse to zahteva veliko ponižnosti. Nismo popolni. Vem, da bo Bog dopolnil na svoj način in ob svojem času vse tisto, česar jaz sam skupaj z drugimi nisem znal ali zmogel. To je osvobajajoče zaupanje v Božje usmiljenje, ki mi omogoča, da grem v življenju pogumno naprej.

Prihajam za župnika v Župnijo Bežigrad in za župnijskega upravitelja v Župnijo Šiška v Ljubljani. Predvideno je, da bi se v bližnji prihodnosti ti dve župniji združili. Za mladega župnika je to zagotovo velik izziv. Na preizkušnji bodo vera in zaupanje, potrpežljivost in vztrajnost, sodelovanje in odprtost za nove izkušnje … Pomembno se mi zdi uvideti in izbrati pravo smer določenega daljšega procesa že na začetku. Potem pa bomo lahko skupaj z župljani, sobrati, dekanijskimi duhovniki in s krajevno Cerkvijo postopno izgrajevali »novo«. Izhodišče svojega pastoralnega poslanstva v vlogi župnika vidim v tem, da vzljubim ljudi, s katerimi in med katerimi bom živel in deloval. Za to iskreno vsak dan prosim Jezusa, Dobrega pastirja.

Nalaganje
Nazaj na vrh