Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

P. Igor Salmič: »Najlepša novica je ...«

Za vas piše:
A. Š.
Objava: 04. 05. 2019 / 20:09
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.05.2019 / 09:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
P. Igor Salmič: »Najlepša novica je ...«

P. Igor Salmič: »Najlepša novica je ...«

Spomladansko srečanje družin Aninega sklada pri sestrah usmiljenkah v Šentjakobu.

Na god svetega Florjana, v soboto, 4. maja, je bilo v Šentjakobu ob Savi tradicionalno srečanje družin Ustanove Anin sklad. Več kot 170 otrok iz 45 družin se ni ustrašilo slabega vremena, saj so vedeli, da bodo sestre usmiljenke, ki so srečanje gostile v šentjakobskem samostanu in okolici, druge redovnice in redovniki ter prostovoljci v Aninem skladu zanje pripravili streho in bogat program. Geslo srečanja je bilo »Otroci so dar«. Začeli so z mašo v cerkvi sv. Jakoba, ki jo je daroval provincial minoritov p. Igor Salmič, po maši pa je staršem spregovoril Aleš Čerin, otroci pa so ustvarjali na delavnicah in se zabavali na igrišču.



"Bolj pomembno je biti dragocen v božjih očeh, kakor pa biti dragocen v očeh tega sveta"

P. Igor Salmič je zbrane družine opogumil, da po negovotovosti in težavah vedno pride veselje. "V življenju nas pogosto zajame strah, ko nam ne gre vse po načrtih. Ste kdaj pomislili na to, da so lahko te šibkosti in krhkosti blagoslov? To je lahko tudi znak, da nam Bog hoče dobro,« je poudaril p. Igor in dodal, da strah nima zadnje besede. »Najlepša novica v življenju ni to, da je vse super, da nimamo težav, da v družini vse 'štima'. Največje veselje je v tem, da je Jezus v vsakršni situaciji z nami. To je najlepša novica! Jezus ni prišel na svet zato, da bo odpravil vse naše težave, ali pa, da bo odpravil preizkušnje in trpljenje. Veliko globljega je tukaj noter. Jezus je prišel k nam zato, da bi nam sporočil, da smo dragoceni, da imamo vrednost v božjih očeh in to tudi takrat, ko občutimo preizkušnjo oziroma, ko nam ne gre od rok. To je najlepša novica, to je vir veselja,« je poudaril p. Igor Salmič in nagovor sklenil s poudarkom, da ne smemo pozabiti, da je Bog še pred stvarjenjem sveta vedel za nas. »Bolj pomembno je biti dragocen v božjih očeh, kakor pa biti dragocen v očeh tega sveta."



V cerkvi sv. Jakoba je maševal in pridigal p. Igor Salmič (fotografije Ustanova Anin sklad)

Aleš Čerin: "Otroke je treba vreči iz gnezda"

Po maši so se starši in otroci srečali ob dobrotah, ki so jih pripravili v Šentjakobu, si izmenjali izkušnje življenja v velikih družinah, otroci, mnogi se med seboj že poznajo, so takoj začeli z igrami in klepeti. Popoldne so se otroci in mladi z animatorji prepustili ustvarjanju na delavnicah, starši pa so prisluhnili predavanju Aleša Čerina, ki je spregovoril o tem, da je treba otroke vreči iz gnezda. Da je to sicer provokativna misel, je dejal, vendar je treba po njegovih besedah otroke pripraviti na ta korak. »Ko se otrok rodi, se morajo straši zavedati, da bo ta otrok kmalu odšel ... Od zibke naprej mu pripravljaš pot oziroma mu razvijaš mišice. Pa pri tem ne mislim samo fizične mišice, ampak tudi mišice volje, naravnanosti, uma, spretnosti, vse čas mu ji krepiš. In potem je sposoben odleteti iz gnezda in ko pride čas na to, da mu pri tem tudi pomagaš,« je dejal staršem in dodal, da pri trditvi otroka, da gre, ne vprašaš, kdaj se vrneš ampak do kdaj ga ne bo. Opozoril je, da namesto, da bi starši krepili 'mišice' svojih otrok delajo namesto njih in mišice zakrnijo. Zato, je povabil straše, naj bodo pri vzgoji na to še posebej pozorni.



Z otroki v delavnicah so ustvarjale tudi sestre usmiljenke


Starši si na srečanju v prijetnih pogovorih izmenjajo izkušnje življenja v velikih družinah.

Uprava Aninega sklada, ki ima od prejšnjega tedna novo vodstvo, se zahvaljuje vsem, ki so sodelovali in pomagali, da je srečanje uspelo. V prvi vrsti sestram usmiljenkam, sestram drugih skupnosti in vsem družinam, ki so prišle ter dragim dobrotnikom, da srečanja omogočajo. Ob sklepu so zbrane povabili, da ob sredah posebej molijo za družine in dobrotnike Aninega sklada, ki že 21 let podpirajo družine z več otroki.




Posnetki s srečanja:

https://soundcloud.com/21_ustanova_anin_sklad/pridiga-p-igor-salmic-ustanova-anin-sklad-maj-2019

https://soundcloud.com/21_ustanova_anin_sklad/predavanje-ales-cerin-ustanova-anin-sklad-maj-2019

https://soundcloud.com/21_ustanova_anin_sklad/uvod-v-maso-nadja-mehle-clanica-uprave-ustanove-anin-sklad-maj-2019


Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh