Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

P. Kos: »Japonci se revščine sramujejo«

Za vas piše:
K. H.
Objava: 24. 10. 2019 / 09:49
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.11.2019 / 10:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
P. Kos: »Japonci se revščine sramujejo«

P. Kos: »Japonci se revščine sramujejo«

Pogovorni večer s p. Vladimirjem Kosom in odprtje razstave fotografij Jožeta Potrpina.

V sredo, 23. oktobra, so Prekmurci močno obujali spomine na bogoslužje konec avgusta, ko so obhajali stoletnico priključitve Prekmurja matični domovini. Upokojeni fotograf Jože Potrpin je pri maši, pa tudi v pripravi na mašo in pogostitvi po maši, naredil prek tisoč fotografskih posnetkov – najlepše in najzgovornejše utrinke smo izbrali na uredništvu Družine, fotografije povečali in razstavili v novi Kleklovi knjigarni ob murskosoboški stolnici.


Fotograf Jože Potrpin med svojimi fotografijami v Kleklovi knjigarni v Murski Soboti (foto K. H.)

Razstavo fotografij je odprl soboški škof Peter Štumpf, ki je že pri maši – pred večernim dogodkom v Kleklovi knjigarni jo je daroval skupaj s p. Vladimirjem Kosom, osrednjim gostom tega večera, z Jožetom Hozjanom in Goranom Kuharjem v soboški stolnici - potem pa tudi na odprtju poudaril, da so »fotografski utrinki zanimivi že danes, mnogi jih bodo gledali in občudovali v Kleklovi knjigarni in najbrž pozneje še kje drugje, marsikdo se bo na fotografijah tudi našel …« A čeprav fotografije pravzaprav bledijo, bodo, kot je dejal škof, sčasoma vedno bolj zanimiv in dragocen zgodovinski vir, ki bo prihodnjim generacijam pomagal pri osvetljevanju dogodkov. »Čez sto let in verjetno še prej bodo naši zanamci iskali zgodovinske vire, kot smo jih mi sedaj ob pripravi na to praznovanje. Mi smo našli dve ali tri fotografije z dogodka izpred sto let. Seveda bil je drugačen čas, ampak prav zato je pomembno delo Jožeta Potrpina za bodočnost.«


Misijonar na Japonskem p. Vladimir Kos (fotografije: Jože Potrpin)

Pred odprtjem razstave je bil v Kleklovi knjigarni Družina pogovor z jezuitom p. Vladimirjem Kosom, misijonarjem na Japonskem, upokojenim profesorjem na tokijski univerzi, pesnikom in filozofom. Junija letos je dopolnil 95 let, prihodnje leto pa bo 70 let, odkar je prišel na Japonsko. Rodil se je v Prekmurju in tam preživel prva leta življenja, na prekmurske ravnice pa se rad vrača vsakič, ko pride na obisk v Slovenijo. Poleg dobrega prijatelja, duhovnika Jožeta Hozjana, ki je že dolga leta njegov prekmurski gostitelj, ima p. Kos v Prekmurju še številne druge prijatelje ali pa "bralce" njegovih misli in poezije, kar se je pokazalo na samem literarnem večeru, saj je bila Družinina knjigarna sredi Murske Sobote premajhna za vse, ki so mu želeli prisluhniti. Pater Kos je odgovarjal na vprašanja Manice Ferenc in vprašanja občinstva, posebej pa sta bila ganljiva dva trenutka: ko ga je škof Štumpf prosil, da podeli blagoslov v japonskem jeziku in ko so mu, na njegovo željo, zbrani v knjigarni zapeli pesem Kraljica venca rožnega.


95-letni misijonar p. Kos je bil v družbi Prekmurcev in Prlekov v pogovoru sproščen, med številnim občinstvom mu je družbo delal tudi dober prijatelj, duhovnik Jože Hozjan




Škofu Štumpfu se je p. Kos zahvalil za besede z značilnim japonskim priklonom

O življenju na Japonskem, profesorskem delu, pesnjenju, skrbi za najbolj revne, o japonski kulturi in veri pa tudi, h kateri podobi Matere Božje želi romati za 100. rojstni dan in zakaj bo ostal na Japonskem do smrti pa v novi tiskani Družini.


Premurci so še dolgo po pogovornem večeru občudovali fotografije Jožeta Potrpina in iskali poznane obraze. Kot je dejal škof Štumpf se v svoji duhovniški in škofovski službi ne spominja, da bi že kakšen dogodek tako lepo in s tako močnimi vtisi odmeval med ljudmi. Avgusta se je po besedah škofa v Beltincih zbralo med šest in sedem tisoč ljudi.

Fotografije: Jože Potrpin

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh