Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

P. Lombardi: Papež razmišlja o obisku Madžarske

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 11. 10. 2013 / 14:44
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje

P. Lombardi: Papež razmišlja o obisku Madžarske

Leta 2016 Madžari obhajajo jubilej »prvega evropskega svetnika« Martina, ki je bil rojen leta 316 v Sombotelu; sv. Martin je tudi zavetnik mesta Buenos Aires.

Papež Frančišek razmišlja, da bi v jubilejnem letu sv. Martina, 2016, obiskal Madžarsko, je poročalo madžarsko uredništvo Radia Vatikan in se ob tem sklicevalo na izjavo vatikanskega tiskovnega predstavnika p. Federica Lombardija. O morebitnem obisku je papež Frančišek govoril z madžarskim predsednikom Janosom Aderjem, ki ga je pred nekaj dnevi sprejel v avdienco.

Madžarski predsednik Ader je Vatikan uradno obiskal 20. septembra letos in ob tej priložnosti svetemu očetu izročil povabilo Madžarske škofovske konference, škofije Sombotel in madžarske vlade.V pogovoru za madžarsko uredništvo Radia Vatikan je predsednik Ader pojasnil, da je papeža povabil na obisk v domovino. Kot možen termin obiska je navedel spominsko leto svetega Martina iz Toursa, 2016, ko se bomo spominjali jubileja »prvega velikega svetnika Srednje Evrope«, rojenega leta 316 v Panoniji (na območju današnjega Sombotela). Ader je še dodal, da je papež povabilo z veseljem sprejel. Ob tem naj omenimo, da je sv. Martin tudi zavetnik papeževega domačega kraja, Buenos Airesa.

P. Lombardi je ta teden izjave svetega očeta malce »natančneje določil«. Frančišek naj bi »povabilu madžarskega predsednika z veseljem prisluhnil« in bo o njem »temeljito razmislil«. Seveda pa »papežev koledar obveznosti za leto 2016 še ni izdelan«, zato bi bilo »preuranjeno natančno določiti termin obiska na Madžarskem«.


Sveti Martin (316-397), škof v Toursu, je po svetu znan kot dobrotnik, ki je revežu podaril polovico svojega z mečem prerezanega plašča. Martin, ki je živel po podpisu Milanskega edikta (leta 313), ni bil mučenec, vendarle pa so ga častili kot svetnika in pravzaprav velja za »prvega svetnika Srednje Evrope«.

Rodil se je v današnjem Sombotelu. Bil je vojščak pri konjenici, njegova enota pa je bila nastanjena v bližini Amiensa v severni Franciji in naj bi območje ščitila pred vpadi Germanov. Tam naj bi Martin nekega mrzlega zimskega večera naletel na skoraj povsem golega reveža. Ker pri sebi ni imel drugega kakor meč in plašč, je oblačilo prerezal na pol in polovico podaril premraženemu ubožcu. Naslednjo noč se mu je v sanjah prikazal Jezus s polovičnim plaščem. Po zaključku vojaške službe, ki je po krstu leta 334 zaradi svoje vere ni zmogel več opravljati, se je Martin vrnil v Panonijo, kjer je želel misijonariti. Kot misijonar je prišel na območje današnjega Gradiščanskega.

Sv. Martin je umrl 8. novembra 397 v visoki starosti preko 80 let v kraju Candes-Saint-Martin ob reki Loari. Že za časa življenja je bil izjemno cenjen in priljubljen. Tri dni po smrti je bil pokopan v Toursu, njegov god pa obhajamo 11. novembra.

Vir: Kathpress

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh