Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

P. Lombardi: Papežev odstop je bil »izjemno vodstveno dejanje«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 11. 02. 2014 / 07:57
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
P. Lombardi: Papežev odstop je bil »izjemno vodstveno dejanje«

P. Lombardi: Papežev odstop je bil »izjemno vodstveno dejanje«

Nadškof Gänswein: »Trenutno imamo v Rimu dva papeža!«

Pred natančno letom dni, na god Lurške Matere Božje leta 2013, je papež Benedikt XVI. napovedal svoj odstop z vodilnega položaja v katoliški Cerkvi. Vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi je v včerajšnjem pogovoru za Radio Vatikan odstop nemškega papeža označil kot izredno pogumno dejanje, saj je bilo ob tem »zaradi pomanjkanja precedenčnih primerov neizbežno pričakovati nešteto zakajev«.

Jasnost, s kakršno se je Benedikt XVI. pripravil na odstop, in vera, s kakršno je to dejanje opravil, pričujeta o neverjetnem notranjem miru, je pojasnil p. Lombardi. Odločitev za odstop je »pustila opazno sled v zgodovini Cerkve«, je dejal in dodal, kako je iz omenjenega primera razvidno, da papeštvo ni moč, temveč služenje, zaradi česar je povsem mogoče tudi mirno sobivanje dveh papežev.





Osebni tajnik upokojenega papeža Benedikta XVI. in prefekt Papeške hiše, nadškof Georg Gänswein, pa je v pogovoru za nemški časnik »Münchner Merkur« izjavil, da ima katoliška Cerkev »trenutno dva papeža, enega upokojenega po imenu Benedikt in enega vladajočega po imenu Frančišek«. Med seboj se nagovarjata z izrazi »Vaša svetost« ali »sveti oče«, je pojasnil nemški nadškof. Odnos med Benediktom XVI. in Frančiškom je »povsem nezapleten«, pogosto sta v stiku preko telefona, pisem, osebnih srečanj, skupnih kosil in »si izmenjujeta najrazličnejše pozornosti«. Dejansko sta med seboj precej povezana.

Nadškof Gänswein je še dejal, da je zdaj glavna naloga Benedikta XVI. »v molitvi spremljati in podpirati Cerkev ter svojega naslednika papeža Frančiška«. Upokojeni papež si je v zadnjem letu lepo opomogel od telesne izčrpanosti. »Danes se za svojo starost izredno dobro počuti.« Benedikt XVI. živi »pomirjen sam s seboj in se – hvala Bogu – počuti odlično«. Za znanstveno delo njegove moči ne zadoščajo več, še vedno pa rad sprejema obiskovalce, veliko bere, ureja korespondenco in ob večerih včasih zaigra na klavir. Svojega odstopa 86-letni Benedikt XVI. ni nikoli obžaloval.

Nadškof Gänswein je prepričan, da bo imelo to »pogumno dejanje«, ki ga je upokojeni papež napovedal pred letom dni, vidne teološke posledice. »Gotovo bo opaznejše razlikovanje med položajem in osebo, med položajem in tistim, ki bo položaj zasedal«, je pojasnil v pogovoru za nemški časnik.

V pogovoru za spletno izdajo italijanske revije »Famiglia cristiana« pa je nadškof Gänswein spregovoril o svojem prvem odzivu na napoved odstopa Benedikta XVI.: »nagonsko« je najprej dejal »ne, sveti oče, to pa ne bo šlo«, potem ko mu je upokojeni papež razodel svojo odločitev. Takoj zatem je opazil, da je stvar že povsem odločena in da o njej ne gre več razpravljati. »Počutil sem se, kot bi me kdo zabodel z nožem«, je pojasnil osebi tajnik upokojenega papeža.

Obenem je pojasnil, da ga je tedanji papež o načrtovanem odstopu obvestil »že več mesecev pred 11. februarjem 2013«. Benedikt XVI. pa ga je obvezal k varovanju »papeške skrivnosti«. Dejal je, da o tem ne sme govoriti z nikomer, dokler sam ne bo sporočil svoje odločitve. »Skrivnost sem hranil zase, čeprav je bilo to izredno težko.« Od tistega trenutka dalje je poskušal papeža malce razbremeniti zunanjih pritiskov in zmanjšati obseg njegovih obveznosti, da bi se lahko lažje osredotočil na papeško službo.

Ob koncu je nadškof Gänswein še povedal, kako ga je Frančišek na večer po svoji izvolitvi v Sikstinski kapeli prosil za telefonsko številko Benedikta XVI. »Presenečen sem bil, da želi novi papež takoj po izvolitvi govoriti s svojim predhodnikom.«

Ob prvi obletnici napovedi odstopa Benedikta XVI. se je upokojenega predhodnika spomnil tudi papež Frančišek, ki je na socialnem omrežju Twitter zapisal: »Prosim vas, da se danes z menoj združite v molitvi za Njegovo svetost Benedikta XVI., moža izjemnega poguma in ponižnosti.«


Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh