Zapri
Iskanje

P. Rupnik je avtor uradne podobe svetovnega srečanja družin 2022 [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 29. 07. 2021 / 15:14
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.07.2021 / 15:24
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

P. Rupnik je avtor uradne podobe svetovnega srečanja družin 2022 [VIDEO]

P. Rupnik je avtor uradne podobe svetovnega srečanja družin 2022 [VIDEO]
Na sliki v svetlih, toplih barvah je upodobljen svetopisemski prizor s svatbe v Kani Galilejski FOTO: Vatican Media
P. Marko Ivan Rupnik, umetnik, teolog in idejni vodja Centra Aletti, je naslikal uradno podobo 10. svetovnega srečanja družin, ki ga v Rimu prirejajo med 22. in 26. junijem prihodnje leto.

P. Rupnik je sliko, veliko 80x80 centimetrov, ustvaril v svetlih, toplih barvah – rumeni, oranžni in rdeči – in na njej upodobil svetopisemski prizor s svatbe v Kani Galilejski. Podoba je naslikana z vinilnimi barvami na mavcu, nanešenem na les, naslov dela pa je: »Ta skrivnost je velika.«

Kot poročajo pri Radiu Vatikan, prizor s svatbe v Kani na levi strani prikazuje ženina in nevesto, prekrito s tančico. Obraz služabnika, ki naliva vino, ima po starokrščanski ikonografiji poteze sv. Pavla. On z roko odmakne tančico in v zvezi z zakonsko zvezo vzklikne: »Ta skrivnost je velika; jaz pa pravim: glede Kristusa in glede Cerkve« (Ef 5,32).

Ta skrivnost je velika.

Podoba tako razodeva, kako je zakramentalna ljubezen med moškim in žensko odsev neločljive ljubezni ter edinosti med Kristusom in Cerkvijo: Jezus zanjo preliva svojo kri. Kot pojasnjuje p. Rupnik, se v Kani ob spremenitvi vode v vino odprejo obzorja zakramenta, torej prehoda od vina v Kristusovo kri: »Pavel namreč nataka isto kri, ki jo nevesta zbira v kelih.«

P. Rupnik pojasnjuje uradno podobo prihodnjega svetovnega srečanja družin FOTO: YouTube/zajem zaslona

P. Rupnik upa, da bomo verniki prek te majhne podobe lahko razumeli, kako je za nas kristjane družina izraz zakramenta zakona in to popolnoma spremeni njegov pomen, saj zakrament vedno vključuje spremenitev. V krščanskem zakonu se namreč ljubezen med zakoncema spremeni, ker postane deležna ljubezni, s katero Kristus ljubi Cerkev. V tem smislu ima zakon eklezialno razsežnost in je neločljiv od Cerkve.

Na YouTube kanalu rimske škofije so objavili tudi video s katehezo in pojasnilom p. Rupnika:


Uradna podoba svetovnega srečanja družin 2022 je ena od številnih pobud vatikanskega dikasterija za družino, rimske škofije in prirediteljev omenjenega srečanja v pripravi na veliki dogodek.

Prihodnje svetovno srečanje družin je predvideno med 22. in 26. junijem 2022 v italijanski prestolnici, krajevno pa ga bomo obhajali po vsem svetu. Osrednjega dogodka v Rimu se bo udeležil tudi papež Frančišek. Srečanje je bilo sprva načrtovano že v letošnjem letu, vendar je bilo zaradi epidemije koronavirusne bolezni preloženo za leto dni.


Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh