Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

P. Rupnik je avtor uradne podobe svetovnega srečanja družin 2022 [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 29. 07. 2021 / 15:14
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.07.2021 / 15:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
P. Rupnik je avtor uradne podobe svetovnega srečanja družin 2022 [VIDEO]
Na sliki v svetlih, toplih barvah je upodobljen svetopisemski prizor s svatbe v Kani Galilejski FOTO: Vatican Media

P. Rupnik je avtor uradne podobe svetovnega srečanja družin 2022 [VIDEO]

P. Marko Ivan Rupnik, umetnik, teolog in idejni vodja Centra Aletti, je naslikal uradno podobo 10. svetovnega srečanja družin, ki ga v Rimu prirejajo med 22. in 26. junijem prihodnje leto.

P. Rupnik je sliko, veliko 80x80 centimetrov, ustvaril v svetlih, toplih barvah – rumeni, oranžni in rdeči – in na njej upodobil svetopisemski prizor s svatbe v Kani Galilejski. Podoba je naslikana z vinilnimi barvami na mavcu, nanešenem na les, naslov dela pa je: »Ta skrivnost je velika.«

Kot poročajo pri Radiu Vatikan, prizor s svatbe v Kani na levi strani prikazuje ženina in nevesto, prekrito s tančico. Obraz služabnika, ki naliva vino, ima po starokrščanski ikonografiji poteze sv. Pavla. On z roko odmakne tančico in v zvezi z zakonsko zvezo vzklikne: »Ta skrivnost je velika; jaz pa pravim: glede Kristusa in glede Cerkve« (Ef 5,32).

Ta skrivnost je velika.

Podoba tako razodeva, kako je zakramentalna ljubezen med moškim in žensko odsev neločljive ljubezni ter edinosti med Kristusom in Cerkvijo: Jezus zanjo preliva svojo kri. Kot pojasnjuje p. Rupnik, se v Kani ob spremenitvi vode v vino odprejo obzorja zakramenta, torej prehoda od vina v Kristusovo kri: »Pavel namreč nataka isto kri, ki jo nevesta zbira v kelih.«

P. Rupnik pojasnjuje uradno podobo prihodnjega svetovnega srečanja družin FOTO: YouTube/zajem zaslona

P. Rupnik upa, da bomo verniki prek te majhne podobe lahko razumeli, kako je za nas kristjane družina izraz zakramenta zakona in to popolnoma spremeni njegov pomen, saj zakrament vedno vključuje spremenitev. V krščanskem zakonu se namreč ljubezen med zakoncema spremeni, ker postane deležna ljubezni, s katero Kristus ljubi Cerkev. V tem smislu ima zakon eklezialno razsežnost in je neločljiv od Cerkve.

Na YouTube kanalu rimske škofije so objavili tudi video s katehezo in pojasnilom p. Rupnika:


Uradna podoba svetovnega srečanja družin 2022 je ena od številnih pobud vatikanskega dikasterija za družino, rimske škofije in prirediteljev omenjenega srečanja v pripravi na veliki dogodek.

Prihodnje svetovno srečanje družin je predvideno med 22. in 26. junijem 2022 v italijanski prestolnici, krajevno pa ga bomo obhajali po vsem svetu. Osrednjega dogodka v Rimu se bo udeležil tudi papež Frančišek. Srečanje je bilo sprva načrtovano že v letošnjem letu, vendar je bilo zaradi epidemije koronavirusne bolezni preloženo za leto dni.


Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh