Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

P. Zollner pohvalno o predlogu EU za zaščito otrok na spletu

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 13. 05. 2022 / 11:50
Oznake: Cerkev, Družba, Politika
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.05.2022 / 11:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
P. Zollner pohvalno o predlogu EU za zaščito otrok na spletu
P. Hans Zollner, vatikanski izvedenec za zaščito otrok in mladoletnih. FOTO: arhiv Družine

P. Zollner pohvalno o predlogu EU za zaščito otrok na spletu

Nemški jezuit p. Hans Zollner, vodja Inštituta za antropologijo, interdisciplinarne študije o človeškem dostojanstvu in skrbi za ranljive osebe v Rimu, opozarja, da je treba pri tehtanju interesov varstva podatkov vedno dati prednost varnosti otrok.

Vatikanski izvedenec za zaščito otrok in mladoletnih je nov zakonodajni predlog Evropske komisije ocenil kot »zelo pomemben korak« v boju proti spolni zlorabi na svetovnem spletu. Pobuda, predstavljena ta teden, bi lahko zagotovila »bistveno izboljšanje varnosti otrok in mladih na internetu,« kot je po navedbah avstrijskega Kathpressa dejal psiholog. Predlog nakazuje jasno usmerjeno odločitev.

Veliko se govori o zaščiti otrok. Ne moremo pa dopustiti, da pri tehtanju konkretnih interesov otroci in mladostniki kar naprej zaostajajo.

Kako dobro bo predlog prestal prihajajoče parlamentarne postopke, je po besedah p. Zollnerja težko oceniti. Seveda je mogoče pričakovati odpor tistih, ki cenijo varstvo podatkov in zasebnost na internetu, je priznal vatikanski izvedenec za zaščito otrok. »Veliko se govori o zaščiti otrok. Ne moremo pa dopustiti, da pri tehtanju konkretnih interesov otroci in mladostniki kar naprej zaostajajo,« je opozoril strokovnjak.

Glede na trenutno trpljenje otrok, ki bežijo iz Ukrajine, in razprave o algoritmih na družbenih omrežjih, po Zollnerjevih besedah trenutno obstajajo dobre možnosti za bistveno izboljšanje zaščite mladoletnikov na svetovnem spletu. Poleg tega predlog Komisije EU predvideva zadostne ukrepe za zaščito zasebnosti.

Novi predpisi EU za zaščito otrok pred spolnimi zlorabami na spletu

Evropska komisija je minuli torek predlagala novo zakonodajo EU za zaščito otrok pred spolnimi zlorabami na spletu. V skladu s predlaganimi pravili bodo morali ponudniki storitev pri svojih storitvah odkrivati, naznanjati in odstranjevati posnetke spolnih zlorab otrok, poleg tega pa tudi ocenjevati in ublažiti tveganje za zlorabo svojih storitev. Kot poročajo na svoji spletni strani, bodo morali biti sprejeti ukrepi sorazmerni s tveganjem.

Novo neodvisno središče EU za boj proti spolni zlorabi otrok pa bo olajšalo prizadevanja ponudnikov storitev in delovalo kot središče strokovnega znanja. Zagotavljalo bo informacije o odkritih posnetkih, analiziralo poročila ponudnikov in jih posredovalo organom pregona za nadaljnje ukrepanje ter zagotavljalo podporo žrtvam.

Nova pravila bodo pripomogla k reševanju otrok pred nadaljnjimi zlorabami, preprečevanju vnovičnega pojavljanja posnetkov zlorabe in privedbi storilcev kaznivih dejanj pred sodišče.

Nova pravila bodo pripomogla k reševanju otrok pred nadaljnjimi zlorabami, preprečevanju vnovičnega pojavljanja gradiva in privedbi storilcev kaznivih dejanj pred sodišče. Samo v letu 2021 je bilo prijavljenih 85 milijonov slik in videoposnetkov, ki prikazujejo spolno zlorabo otrok, še veliko več pa jih ostaja neprijavljenih. Število potrjenih spolnih zlorab se je lani glede na prejšnje leto povečalo za 64 odstotkov.

Center za zaščito otrok na Papeški univerzi Gregoriana v Rimu, ki ga je p. Zollner soustanovil leta 2012, se že več let ukvarja s problematiko spolne zlorabe na svetovnem spletu. Vodilna mednarodna ustanova, ki se je lansko jesen razširila v inštitut za zaščito, je organizirala več mednarodnih in interdisciplinarnih kongresov na področju kibernetskega kriminala. P. Zollner je tudi član Papeške komisije za zaščito otrok in mladoletnih.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh