Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pahor prejel ročno vezano bibliofilsko izdajo Stati inu obstati

Za vas piše:
M. M.
Objava: 05. 01. 2022 / 11:54
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 05.01.2022 / 12:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pahor prejel ročno vezano bibliofilsko izdajo Stati inu obstati
FOTO: Nebojša Tejić/STA

Pahor prejel ročno vezano bibliofilsko izdajo Stati inu obstati

Predsednik države Borut Pahor je danes sprejel dr. Kozmo Ahačiča, avtorja bibliofilske izdaje Stati inu obstati, ki je izšla pred kratkim. Pahor je izvod knjige prejel v dar.

Gre za izdajo, ki je zakladnica temeljnih besedil slovenskega jezika in predstavlja prvih 50 knjig v slovenščini, od Katekizma in Abecednika do prve slovenske slovnice in prevoda Biblije. Bibliofilska izdaja Stati inu obstati, ki so jo predstavili sredi decembra, je izšla pri Cankarjevi založbi.

Monografija bo na posebnem mestu

Monografija Stati inu obstati je izšla ob 30. obletnici samostojnosti Republike Slovenije. Izvod knjige so avtorji in založba podarili predsedniku države. Predsednik republike Borut Pahor je s hvaležnostjo sprejel izvod ročno vezane monografije in dejal, da bo ta dokument o začetkih slovenščine kot jezika, ko se je za nas kot narod vse začelo, odslej na posebnem mestu na ogled obiskovalcem Predsedniške palače, so sporočili iz predsednikovega urada.

Kdo še na sprejemu?

Sprejema so se udeležili še urednik knjige in glavni urednik Cankarjeve založbe dr. Aljoša Harlamov, predsednica uprave Mladinske knjige Simona Mele in direktorica Cankarjeve založbe dr. Alenka Kepic Mohar.

Kozma Ahačič na predstavitvi bibliofilske izdaje Stati inu obstati sredi decembra. FOTO: Ivo Žajdela

Ahačič že prejel jabolko navdiha

Predsednik Pahor je dr. Kozmi Ahačiču že leta 2017, ob dnevu Primoža Trubarja, 8. junija, vročil priznanje jabolko navdiha. Prejel ga je za »domiselno ustvarjanje in uveljavljanje novih pristopov v slovenski slovnici in književnosti, s katerimi nadaljuje plemenito in pomembno poslanstvo očetov slovenskega knjižnega jezika in ga razvija na način, da ga mladi z veseljem in občudovanjem berejo in znotraj njega tudi ustvarjajo.«

Nalaganje
Nazaj na vrh