Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pahor v Solunu podprl Ukrajino in evropsko perspektivo Zahodnega Balkana

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 10. 06. 2022 / 21:15
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.06.2022 / 21:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pahor v Solunu podprl Ukrajino in evropsko perspektivo Zahodnega Balkana
Slovenski predsednik Borut Pahor in grški premier Kyriakos Mitsotakis. FOTO: Matjaž Klemenc/UPRS

Pahor v Solunu podprl Ukrajino in evropsko perspektivo Zahodnega Balkana

Slovenski predsednik Borut Pahor se ne povabilo grškega premierja Kyriakosa Mitsotakisa udeležuje srečanja vrha SEECP (Proces sodelovanja v jugovzhodni Evropi) v Solunu.

Na današnjem bilateralnem srečanju z gostiteljem Mitsotakisom sta sogovornika potrdila dobre, prijateljske in partnerske odnose, ki so se po njunem v zadnjem času še dodatno okrepili. Uvodoma sta se pogovarjala o vojaški invaziji Rusije na Ukrajino in izrazito spremenjenem varnostnem položaju v mednarodnem okolju, o enotnem odzivu EU na rusko agresijo in o posledicah sankcij za evro-atlantski prostor.

O kredibilnosti širitvenega procesa EU

Obsodila sta napad na ozemeljsko suverenost Ukrajine in soglašala, da je treba pozornost nameniti tudi Zahodnemu Balkanu, ker se utegnejo varnostne razmere prav tako hitro poslabšati, zato sta Pahor in Mitsotakis spregovorila tudi o kredibilnosti širitvenega procesa EU. Izmenjala sta poglede na trenutno dogajanje na Zahodnem Balkanu in se zavzela za močnejši angažma EU.

O dodelitvi statusa kandidatke BiH brez dodatnih pogojev

Ob robu vrha SEECP se je predsednik Pahor sestal tudi s predsedujočim predsedstvu BiH Šefikom Džaferovićem, s katerim sta se posvetila Pahorjevi zamisli za dodelitev statusa kandidatke BiH brez dodatnih pogojev, ki jo je nedavno predstavil na Poslovnem forumu Sarajevo. Slovenski predsednik je ponovil prepričanje, da bi to spremenilo dinamiko dogajanj in ljudem v BiH vlilo novo upanje o evropski prihodnosti države.

O vplivu vojne v Ukrajini na razmere v BiH

Dodal je, da si želi varne in uspešne prihodnosti za vse države Zahodnega Balkana, in ponovil, da bi morala enako oceniti in ravnati tudi EU, saj je v vzajemnem interesu prožnejša širitvena politika do držav Zahodnega Balkana, zlasti do BiH. Sogovornika sta izmenjala še stališča o vplivu vojne v Ukrajini na razmere v BiH, Džaferović pa se je Pahorju znova zahvalil za njegovo udeležbo na sarajevskem poslovnem forumu.

O kandidaturi Kosova za članstvo v Svetu Evrope

Slovenski predsednik se je sestal tudi s predsednico Kosova dr. Vjoso Osmani, ki ga je seznanila z reformami, ki so jih na Kosovu implementirali na področju vladavine prava in človekovih pravic, hkrati pa je predstavila kandidaturo Kosova za članstvo v Svetu Evrope in prosila za podporo tudi pri vložitvi kandidature za članstvo v Partnerstvu za mir pri Natu. Osmanijeva bo v začetku prihodnjega meseca obiskala tudi Ljubljano.

Z vrhom v Solunu se sicer zaključuje enoletno grško predsedovanje SEECP, prihodnja predsedujoča bo Črna gora.

Nalaganje
Nazaj na vrh