Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pahorjev poziv k nadaljevanju dialoga med Beogradom in Prištino

Za vas piše:
M. M.
Objava: 29. 11. 2021 / 16:11
Oznake: Predsednik
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.11.2021 / 16:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pahorjev poziv k nadaljevanju dialoga med Beogradom in Prištino
Predsednik Pahor in predsednica Osmani-Sadriu. FOTO: Kosovapress/STA

Pahorjev poziv k nadaljevanju dialoga med Beogradom in Prištino

Slovenski predsednik Borut Pahor se je po včerajšnjem obisku v Srbiji danes mudil na delovnem obisku na Kosovu, v okviru katerega se je srečal s tamkajšnjo predsednico dr. Vjoso Osmani-Sadriu, obiskal pa bo tudi slovenske enote v operaciji KFOR.

Predsednik Pahor je ob tem ponovno podprl Kosovo pri doseganju ciljev na poti približevanja evro-atlantskim integracijam. Pozval je k nadaljevanju sprejemanja in izvajanja reform ter k dialogu Beograd – Priština, so po srečanju s kosovsko predsednico sporočili iz predsednikovega kabineta.


Zastoj ne koristi nikomur

Predsednik Pahor je poudaril pomembnost uresničitve do sedaj sklenjenih dogovorov in iskanje celostne rešitve. Poudaril je, da trenutni zastoj ne koristi nikomur. Slovenski predsednik je izpostavil pomen dialoga, ki pa ni enostaven, saj mora rešiti zelo kompleksna vprašanja. Predsednik Pahor je prepričan, da lahko pride do napredka, če je na obeh straneh politična volja.

Predsednik Pahor in predsednica Osmani-Sadriu sta po pogovoru pred Predsedniško palačo zasadila drevo in s tem simbolno potrdila prijateljstvo med državama.

Tudi s predsednikom vlade

Predsednik Pahor se je v nadaljevanju obiska sestal s predsednikom kosovske vlade Albinom Kurtijem. Govorila sta o razmerah v regiji in o trenutnem stanju pogovorov med Beogradom in Prištino. Predsednik Pahor je ponovil, »da trajna stabilizacija, razvoj in napredek ter vključenost Kosova in ostalih držav Zahodnega Balkana v evro-atlantske integracije ostajajo v strateškem interesu Slovenije.«


Popoldne še obisk 44. slovenskega kontingenta

V okviru obiska bo predsednik Pahor v popoldanskih urah obiskal pripadnike 44. slovenskega kontingenta, ki delujejo v operaciji KFOR. Ob tem se bo srečal tudi s poveljniškim osebjem te operacije na Kosovu. Med drugim se bo seznanil z razmerami na operativnem območju, kjer slovenski kontingent opravlja svoje dolžnosti. Z visokimi vojaškimi predstavniki iz poveljniške strukture KFOR, med drugim tudi s poveljnikom KFOR in poveljnikom Regionalnega poveljstva Zahod, bo opravil pogovore o aktualnih splošnih razmerah na Kosovu, o aktivnostih in stanju v operaciji ter o prihodnjem sodelovanju slovenskega kontingenta, še navajajo v kabinetu predsednika.

Nalaganje
Nazaj na vrh